Anton Hrachovský Správy

Vedomosti či šport: Zámockí žiaci znova dosiahli pekné úspechy, FOTO

Školáci z nášho mesta sa pravidelne zúčastňujú rôznych súťaží a nie raz sa im podarí zvíťaziť. Žiaci jednej zo škôl to potvrdili i tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Vedomosti či šport: Zámockí žiaci znova dosiahli pekné úspechy, FOTO
Zdroj: ZŠ Hradná

Školské majstrovstvá okresu vo vybíjanej

Do súťaže bolo prihlásených 26 základných škôl okresu Nové Zámky. Tie boli rozdelené do siedmych skupín, v ktorých sa odohrali základné kolá. Do semifinále postúpilo 12 najlepších škôl okresu. Semifinálové zápasy sa odohrali v štyroch skupinách:

  • 1. ZŠ Hradná, ZŠ Mostná, ZŠ Dubník
  • 2. ZŠ Nábrežná, ZŠ Devínska, ZŠ CZŠ Bosniakovej Šurany
  • 3. ZŠ Jasová, ZŠ SNP Šurany, ZŠ Dolný Ohaj
  • 4. ZŠ Bernolákova Šurany, ZŠ Maňa, ZŠ Kolta

Finálový turnaj sa odohral na ZŠ Hradná medzi víťazmi semifinálových skupín systémom ´každý s každým´ s nasledovným poradím:

  • 1. ZŠ Hradná 6b.
  • 2. ZŠ Jasová 3b.
  • 3. ZŠ Nábrežná 3b.
  • 4. ZŠ Bernolákova Šurany 0b.

Hviezdoslavov Kubín

Tribibečské osvetové stredisko a Okresný úrad Nitra organizovali dňa 10.mája v Topoľčanoch krajské kolo súťaže v prednese detí Hviezdoslavov Kubín. Po predošlých úspechoch reprezentovali Základnú školu Hradnú žiačky Emma Kádárová a Evelyn Fazekašová. Dievčatá sa nenechali zahanbiť a vybojovali si zaslúžené ocenenia. V prvej kategórii sa umiestnila na 2. mieste Emma s poéziou Rozprávka o neposlušných prstoch a v druhej kategórii obsadila 3. miesto Evelyn s poéziou Poslední čo vedia.

Krajské kolo biologickej olympiády

Biologická olympiáda – kategória E umožňuje trocha podrobnejšie spoznať rozmanitý svet živočíchov, rastlín a neživých prírodnín v najbližšom okolí. Novozámocký piatak Adam Bednárik, víťaz okresného kola, sa zúčastnil i krajského kola v Nitre. Súťaž je náročná i tým, že každý rok je určený iný biotop, tzn. iné živočíchy na pozorovanie. Zároveň sa v tejto olympiáde môžu stretnúť piataci až s deviatakmi.

Adam i napriek tomu, že súťažil prvý raz a konkurenciu mal i v žiakoch s viacročnými skúsenosťami, veľmi pekne reprezentoval – po absolvovaní testu, identifikácie druhov, ústnej časti a po zhodnotení praktickej časti (zbierky živočíchov a správy z pozorovania a mapovania živočíchov) dosiahol 224 bodov z maximálnych 250. Táto 89,6% úspešnosť mu zaistila medailu – i keď zemiakovú za štvrté miesto.

Majstrovstvá Slovenska v gymnastike

V máji sa vo Svätom Petri uskutočnili Školské majstrovstvá Slovenska v gymamnastickom štvorboji. Nové Zámky a ZŠ Hradná reprezentovali aj Laura Tomanová, Emma Kádárová, Miriam Keresztesová a Daniela Svrčeková. Dievčatá na štyroch náradiach (hrazda, lavička, akrobacia a preskok) predviedli veľmi kvalitné zostavy. V silnej konkurencii obsadili 7. miesto.

Mladý záchranár – okresné kolo

Začiatkom mája sa konalo okresné kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany II.stupňa základných škôl a osemročných gymnázií, vrátane škôl so sídlom v okrese Nové Zámky. Organizátorom súťaže bol odbor krízového riadenia OÚ Nové Zámky. Súťaže sa zúčastnilo 18 škôl okresu Nové Zámky. Zo ZŠ Hradná sa zúčastnili siedmaci: Alexandra Slováková, Nina Hamranová, Matej Kunčak a Lukáš Marti. Náhradníkmi boli Lucia Bólyová a Tomáš Zachar.

Žiaci úspešne absolvovali súťažné disciplíny ako vedomostné testy zamerané na civilnú ochranu, zdravotnícku prípravu, ochranu pred požiarmi a dopravnú výchovu. Ďalej si precvičili praktickú civilnú ochranu, v ktorej predviedli použitie ochrannej masky, improvizovaných prostriedkov individuálnej ochrany, vymenovali zloženie evakuačnej batožiny a rozoznávali varovné signály civilnej ochrany.

Úspechy novozámockých školákov
10
Galéria
Zdroj: ZŠ Hradná
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM