Anton Hrachovský Správy

V Zámkoch pribudol Pamätník železničiarom: Už stihol zaujať svoje miesto, VIDEO

Nové Zámky sú historicky známe aj ako dôležitý železničný uzol. Železničiarov si uctíme pamätníkom, ktorý vyrástol za Troma mostami.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch pribudol Pamätník železničiarom: Už stihol zaujať svoje miesto, VIDEO
Zdroj: YouTube.com

Nový pamätník železničiarom

Tento rok sa v Nových Zámkoch uskutoční slávnostné odhalenie Pamätníka železničiarov. Ide o zrenovovaný 113-ročný parný rušeň 310.0123, známy aj ako ´Kačica´, ktorý je už po presune (6. mája) z rušňového depa umiestnený v parku za Tromi mostami. Za všetkým stojí predovšetkým František Daniel, ktorý je predsedom Občianskeho združenia Za troma mostami, zároveň historik a čestný občan mesta Nové Zámky. Pamätník bude oficiálne odhalený v júni 2017.

Parný rušeň 310.0123 ´Kačica´ bol vyrobený v roku 1904, z prevádzky bol vyradený v roku 1966 a slúžil ako zdroj náhradných dielov. O 12 rokov neskôr sa z neho stal pamätník v novozámockom rušňovom depe. V roku 2001 bol presunutý do Bratislavy, k jeho následnej rekoštrukcii sa pristúpilo v roku 2014.

Nostalgická jazda

Pôvodne bola na jún 2017 naplánovaná aj slávnostná nostalgická jazda parným rušňom na trati Nové Zámky – Komárno. Tá sa však podľa dostupných informácií termínovo posunula, zatiaľ na neurčito.

Pozrite si video z presunu parného rušňa z rušňového depa do parčíku za Tromi mostami na Šurianskej ulici.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM