Anton Hrachovský Správy

V Štúrove je v pláne veľká rekonštrukcia: Mesto chce opraviť jedno z námestí

Jednou z obľúbených lokalít v meste je Námestie sv. Imricha. Štúrovská radnica ohlásila, že chystá jeho revitalizáciu.

Ilustračný obrázok k článku V Štúrove je v pláne veľká rekonštrukcia: Mesto chce opraviť jedno z námestí
Zdroj: TASR

Druhé centrum s novým šatom

V súčasnosti sa v Štúrove pripravuje projektová dokumentácia zámeru na revitalizáciu námestia. Vyplýva to z informácie Mestského úradu v Štúrove zverejneného na webe mesta. Práce by mali prebiehať okolo kostola s priľahlými ulicami, od kultúrneho domu po pešiu zónu a od autobusovej stanice po staré kúpalisko. „Zámer vznikol z dôvodu, že sa na tomto mieste možno aj 100 rokov nič robilo, preto je dosť zanedbané. Asi pred 50 rokmi sa tam len natiahol asfalt. Nachádzajú sa tam prestarnuté stromy, chodníky a asfalt je zdvihnutý od koreňov stromov. Je najvyšší čas skultúrniť toto miesto, keďže je to prakticky druhé centrum mesta a leží na prirodzenej spojnici areálu Termálneho kúpaliska Vadaš s nábrežím Dunaja a Mostom Márie Valérie,“ uvádza sa v stanovisku mesta.

Šesť podprojektov

Celý projekt je rozdelený na šesť stavebných objektov podľa ulíc a priestranstiev. S prvým by sa malo začať na jar roku 2018, spomínané Námestie sv. Imricha by sa malo prepojiť s pešou zónou a s kultúrnym domom. Ostatné časti by mali nasledovať podľa finančných možností mesta.

V prvej fáze chce mesto odstrániť prestarnuté stromy a namiesto asfaltu osadiť dlažbu. „Okolo kostola sa v súčasnosti nachádza plot, ktorý chceme odstrániť, aby sa celé námestie otvorilo. Obraciame sa preto aj na občanov s prosbou o akékoľvek dokumenty, ktoré nájdu doma a ktoré sa týkajú tejto časti centra mesta. Úplne postačia kópie, skeny. Radi si vypočujeme aj autentické spomienky starších Štúrovčanov. Určite by takéto prvky prispeli k skrášleniu našich ulíc,“ nechala sa počuť radnica.

V rámci projektu by samospráva do priestoru rada začlenila niekoľko pôvodných prvkov z nedávnej minulosti. Ide napríklad o artézsku studňu, ktorú chce mesto opraviť. Ďalej chce postaviť parkoviská, nový mobiliár, lavičky, verejné osvetlenie a nočné osvetlenie kostola alebo bezdrôtové pripojenie na internet.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM