Anton Hrachovský Samospráva

V Nových Zámkoch by mali pribudnúť parkovacie miesta. S ktorými lokalitami sa počíta?

K najpálčivejším problémom obyvateľov Nových Zámkov rozhodne patrí parkovanie. Problémy s nedostatkom parkovacích miest v našom meste pozná každý Novozámčan. Táto situácia by sa mala aspoň z časti zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku V Nových Zámkoch by mali pribudnúť parkovacie miesta. S ktorými lokalitami sa počíta?
Foto: Viktória Botošová

Na poslednom Mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 17. marca 2016, rozhodli poslanci hlasovaním o schválení návrhu finančnej analýzy projektového zámeru riešenia stacionárnej dopravy. Jedná sa o lokalitu ulíc Jazdecká a T. Vansovej, kde sa nachádzajú bytové domy (Jazdecká č.1–13 a T.Vansovej č.9–23). Investorom projektu by malo byť mesto.

Mestské zastupiteľstvo v Nových Zámkoch schválilo ešte v roku 2015 zámer vybudovať parkovaciu plochu na pozemkoch pod správou ZŠ Hradná s tým že pre ZŠ sú prebytočné.

„Riešená lokalita má výrazný deficit parkovacích plôch, ktorý je citeľný najmä v obytných súboroch Juh I.-III., charakteristických intenzívnym spôsobom zástavby,“ uvádza sa v analýze projektového zámeru, ktorú vypracoval poslanec Peter Velecký. Ten je zároveň vedúcim finančného odboru.

„Jedná sa o výstavbu radových garáží v počte 51 kusov a parkovacích státí v počte 30 kusov,“ znel návrh predkladateľa Petra Veleckého.

„Mestské zastupiteľstvo schvaľuje finančnú analýzu riešenia stacionárnej dopravy v lokalite ulíc Jazdecká a T. Vansovej,“ znie uznesenie MsZ zo 17. marca 2016.

Orientačné náklady na celý projekt činia 376,2 tisíc euro. Okrem samotnej výstavby garáží a parkovacích miest zahŕňajú tieto náklady i výdavky na prístupovú komunikáciu ako aj medzigarážový priestor. „Z prostriedkov za odpredaj garáží a odpredaj pozemkov pod nimi by mesto mohlo zabezpečiť realizáciu 30 parkovacích miest. Výsledný zisk by bol minimálne 1 000 euro,“ povedal poslanec Velecký.

„Na základe doporučení z dokumentu o statickej doprave vypracovanej Žilinskou dopravnou univerzitou, nás Odbor komunálnych služieb žiada o zapracovanie a doplnenie riešenia parkovania na sídliskách v meste Nové Zámky formou poschodových garážových domov do územného plánu mesta. Odbor ÚRaA preto doporučuje rezervovať v územnom pláne túto lokalitu pre výstavbu parkovacieho domu. V prípade schválenia výstavby garáží a parkovacích miest podľa tejto varianty a analýzy navrhujeme pozemky pod garážami iba prenajať, aby sa v budúcnosti nezablokovala možnosť mesta Nové Zámky na riešenie parkovania parkovacími poschodovými domami v prípade získania investícií napr. z eurofondov,“ uvádza sa v stanovisku odboru územného rozvoja a architektúry.

Čítajte tiež:
Verejná diskusia o parkovaní: Prieskum priniesol tieto tri možnosti riešenia, FOTO
Radnica v Nových Zámkoch chystá diskusiu, čo zaujme azda každého: Parkovanie v meste

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM