Anton Hrachovský Samospráva

V mestských komisiách možno ušetriť státisíce eur: Poslanci sa nevedia vyjadriť

Na poslednom mestskom zastupiteľstve padol návrh na zníženie finančných odmien pre členov komisií. Ako sa k tomu poslanci postavili?

Ilustračný obrázok k článku V mestských komisiách možno ušetriť státisíce eur: Poslanci sa nevedia vyjadriť
Foto: Anton Hrachovský

Impulzom oceňovanie športovcov

Impulzom na predloženie tohto návrhu bol fakt, že Komisia športu vynechala v nomináciách na ocenenia mesta niekoľko športovcov. Tých pôvodne navrhovali odborníci zo športovej oblasti. Bolo ich 27, pričom Komisia športu navrhla titul Športovec mesta Nové Zámky len pre 19 športovcov, čo sa nepáčilo predovšetkým poslancovi Kolomanovi Forróovi. Nakoniec, po debate s primátorom, však boli ocenení všetci navrhnutí športovci. „Podľa všetkého sú v tejto komisii oveľa väčší odborníci, ako všetci tí, ktorí týchto športovcov navrhli,“ predostrel svoju úvahu Koloman Forró. „Velebnosti, jdu blejt,“ parafrázoval známy český filmový výrok poslanec.

„Bohužiaľ, takéto čísla sme dostali z Mestského úradu a toľko pohárov sme mali,“ odpovedal poslanec a predseda komisie športu Michal Tóth s tým, že na terajšiu ani na predošlú komisiu nedá dopustiť. „Hodnotíme majstrov Európy, majstrov Slovenska a podľa toho sme išli. Keď mám 25 pohárov, nemôžem 27 rozdať,“ uzavrel Tóth.

Návrh neprešiel

Koloman Forró tak predostrel návrh, ktorým je symbolické 1-eurové odmeňovanie členov a predsedov komisií. To navrhovala časť poslancov už na začiatku terajšieho volebného obdobia. „Na základe týchto vecí som sa znovu rozhodol dať návrh na zmenu zásad odmeňovania poslancov a členov mestských komisií. Do konca volebného obdobia takto ešte vieme zachrániť 140-tisíc eur,“ navrhol Forró zmenu s tým, že keby mesto k takémuto kroku pristúpilo na začiatku aktuálneho volebného obdobia, dalo by sa ušetriť 350 až 400-tisíc eur, ktoré mohli byť použité aj na dotácie športovcov, školstva, kultúry či pre seniorov.

Predseda komisie by si mal podľa Forróovho návrhu namiesto doterajšieho 0,25-násobku priemernej mzdy zarobiť za každé zasadnutie komisie 1 euro. Členovia komisií by si mali taktiež prísť na 1 euro za zasadnutie, pričom teraz berú 0,15-násobok priemernej mzdy. V Nových Zámkoch pôsobí 9 komisií, každá má svojho predsedu a niekoľko členov.

Návrh však neprešiel, z prítomných 21 poslancov hlasovalo za návrh iba 8, proti návrhu síce nebol nikto, no dvaja sa zdržali a až 11 poslancov alibisticky nehlasovalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM