Monika Földešiová Krimi

V lete stúpa počet útokov na ženy

S prichádzajúcimi letnými a teplými dňami ľudia čoraz viac času prežívajú v uliciach miest i v prírode. Polícia preto upozorňuje na rôzne riziká a nebezpečenstvá číhajúce najmä na dievčatá a ženy, ktoré bývajú ľahkou korisťou pre asociálov a násilník

Viac ako polovicu minuloročných prípadov znásilnenia riešila polícia v období od mája do septembra. Najčastejšími obeťami tohto trestného činu sú ženy vo veku od 18 do 30 rokov. Násilník si ale nevyberá ani podľa veku, ani podľa vzhľadu, ale podľa situácie. Najčastejšie dochádza k trestným činom v noci, keď je páchateľ „chránený“ tmou. Najlepšou prevenciou je preto vyhýbať sa rizikovým miestam, kde je málo ľudí, tmavým uličkám, opusteným garážam a podchodom. Nebezpečnými miestami sú aj parky a lesíky.

Ak nie je možné si naplánovať aktivity tak, aby boli v priebehu dňa, bezpečnejšie je ísť v sprievode inej osoby prípadne v sprievode viacerých ľudí. Ak jazdíte autom, je bezpečnejšie byť v ňom zamknutá, či už keď stojíte na križovatke alebo na parkovisku. Často sa stáva, že ženy si idú napríklad zabehať na odľahlých miestach a pritom počúvajú hudbu. Je to najjednoduchšia situácia, keď ich môže nebezpečný páchateľ prepadnúť, znásilniť alebo sexuálne zneužiť. neexistuje univerzálna rada, akým spôsobom sa brániť. Všetko závisí od osobnosti človeka, každý človek zareaguje vo vyhrotenej situácii inak. Každá žena by si mala uvedomiť, že aj ona môže byť obeťou trestného činu, preto by si mala premyslieť, čo by v takej situácii urobila. Keď už prehliadneme preventívne rady a žena sa dostane do nebezpečnej situácie, nemala by strácať rozvahu.

Ak sa nedá utiecť alebo inak sa vyhnúť konfliktu, môže napr. použiť svoju kabelku a brániť sa ňou, ak v nej má sprej, nebáť sa ho použiť, prípadne na obranu môže použiť aj zväzok kľúčov. Veľmi dôležité je zapamätať si čo najviac údajov o páchateľovi, vedieť popísať postavu, oblečenie a hlavne si zapamätať črty tváre, niečo, čo je na ňom neobvyklé ako jazva, materské znamienko, tetovanie a podobne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM