Rastislav Búgel Samospráva

V kraji hospodárili zodpovedne: Na účte majú niekoľkomiliónový prebytok

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ukončil hospodárenie v roku 2012 s niekoľkomiliónovým prebytkom.

Ilustračný obrázok k článku V kraji hospodárili zodpovedne: Na účte majú niekoľkomiliónový prebytok
Zdroj: TASR

Ako informovala riaditeľka Úradu NSK Helena Psotová, prebytok rozpočtu dosiahol 2.999.559,91 eura a zostatok finančných operácií za rok 2012 je vo výške 1.161.103,46 eura. Obe sumy budú presunuté do rezervného fondu NSK. „Ja som mimoriadne spokojný. Účet bol uzatvorený prebytkovo. To znamená, že sme jedným z krajov, ktorý dodržiava všetky pravidlá hry, čo sa týka ekonomiky. Zasa navýšime rezervu kraja o sumu presahujúcu štyri milióny eur. Myslím, že je to veľmi dobrý výsledok,“ povedal predseda NSK Milan Belica.

Úver splatia predčasne

Ako pripomenul, po prevedení prebytku bude mať kraj v rezervnom fonde už viac ako desať miliónov eur. „A okrem toho sme sa pred časom rozhodli predčasne splatiť aj úver, ktorý sme si vzali v minulosti vo výške 100 miliónov korún. A to je ďalší príspevok NSK k znižovaniu deficitu vo verejných financiách. A je to aj dôkaz o tom, že dokážeme hospodáriť veľmi zodpovedne,“ myslí si Belica.

Nechcú experimentovať

Predseda NSK zároveň upozornil na stále trvajúcu krízu, pre ktorú by mal kraj pristupovať k hospodáreniu veľmi opatrne. „Sú tu názory, podľa ktorých by sa peniaze z rezervného fondu mali viac využívať na investície. Treba si ale uvedomiť, že to nie je ‚bezprízorná‘ bezúčelová rezerva. Keď ekonomika začne rásť, tak môžeme zmeniť filozofiu a investovať. Programy máme pripravené, ale je nezodpovedné, keby sme teraz experimentovali a potom sa dostali do situácie, kedy by bol kraj ťažko riaditeľný,“ povedal Belica.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM