Anton Hrachovský Samospráva

V Berku prebieha výrub stromov: Prečo a dokedy bude kácanie prebiehať?

Mestský lesopark Berek je populárnou oddychovou zónou pre množstvo Novozámčanov. Aktuálne v ňom prebieha výrub stromov a treba si dať pozor aj na úraz.

Ilustračný obrázok k článku V Berku prebieha výrub stromov: Prečo a dokedy bude kácanie prebiehať?
Foto: Viktória Botošová

Lesopark Berek v Nových Zámkov je popri Sihoti, či v minulosti Zúgove, jedným z obľúbených miest relaxu obyvateľov. V posledných týždňoch v ňom prebieha selektívny výchovný výrub stromov.

Výrub stromov v Berku

Prečo a dokedy bude trvať tento stav? „Výrub – prebierka drevín v lesoparku Berek bude realizovaná maximálne do konca februára 2018, podľa poveternostných podmienok, maximálne do polovice marca. Hospodárenie v lesoparku sa riadi podľa Programu starostlivosti o les na roky 2014 – 2023,“ vysvetlila Petronela Bernáth, hovorkyňa mesta s tým, že odborníci vypracujú takýto program pre každý les na Slovensku.

Ide o odstránenie chorých, suchých, vyvrátených stromov, ako aj porastov nevhodných na ich ďalší rast. Pomôže to zostávajúcim stromom, aby mali viac svetla, ľahšie a kvalitnejšie rástli.

Vplyvom času a víchric časť starých stromov popadala. Mesto preto aj vyzýva návštevníkov, aby boli ostražití vo vyznačených lokalitách.

Predá sa takmer 900 kubíkov dreva

Lesný hospodársky plán predpisuje okrem iného aj výchovné zásahy, akým je napríklad prebierka. Na základe tohto programu odborný lesný hospodár vyznačí dreviny (aj choré a napadnuté škodcami), ktoré sú určené na výrub.

Z takmer 40-hektárovej plochy porastov je v pláne vyrúbať 876 kubíkov dreva, ktoré mesto následne predá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM