Anton Hrachovský Kultúra

Úžasné diela navštívia aj Zámky: Príďte obdivovať krásu kameninovej manufaktúry

Počas najbližších mesiacov budú mať možnosť Novozámčania zhliadnuť krásne a prepracované výrobky kameninovej manufaktúry. Postará sa o to Múzeum Jána Thaina.

Ilustračný obrázok k článku Úžasné diela navštívia aj Zámky: Príďte obdivovať krásu kameninovej manufaktúry
Zdroj: Múzeum Jána Thaina

Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch bude hostiť zaujímavú výstavu zameranú na tvorbu z regiónu Gemer. Výstava Poézia kameniny prezentuje pestrosť, krásu a rôznorodosť výrobkov rožňavskej kameninovej manufaktúry, ktoré sú výsledkom šikovnosti, nápaditosti, umu a vkusu jej vtedajších zamestnancov a poskytuje stručné informácie o jej histórii. Jej autorkou je Sylvia Holečková z Baníckeho múzea v Rožňave.

Výstavu vhodne dopĺňajú silueta Jána Hoffmanna v životnej veľkosti a informácie z regionálnej historickej tlače Rozsnyói Híradó z rokov 1912 a 1913, z ktorých sa dozvedáme o nadobudnutí rožňavských kameninových výrobkov do zbierok vtedajšieho Mestského múzea v Rožňave.

Záver výstavy je venovaný kameninovým výrobkom pravdepodobne vyrobeným v Rožňave a ukážke výrobkov ďalšej gemerskej manufaktúry na výrobu kameniny, založenej v roku 1823 v Muráni.

Putovná výstava Poézia kameniny bude dostupná širokej verejnosti v období od 5. mája do 5. augusta 2017 v Múzeu Jána Thaina. Vernisáž výstavy sa uskutoční 4. mája 2017 o 16:00.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM