Viktória Botošová Rôzne

Unikátny drevený most v havarijnom stave: Mesto hľadá peniaze na jeho opravu

Mesto pripravuje projekt na opravu unikátneho dreveného mosta. Podľa radnice je totiž jeho konštrukcia v havarijnom stave. Aký osud ho čaká? Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Unikátny drevený most v havarijnom stave: Mesto hľadá peniaze na jeho opravu
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že vodný mlyn a drevený most v Kolárove láka turistov i domácich svedčí náš dávnejší článok – Kam cez víkend, radia Novozámčania: Vodný mlyn odporúča Andrej (27)!

Mesto Kolárovo pripravuje projekt na opravu unikátneho dreveného mosta vedúceho k známemu kolárovskému vodnému mlynu. Podľa radnice je konštrukcia mosta v havarijnom stave. Oprava stavby si podľa magistrátu vyžiada približne 15 000 eur.

Väčšiu časť z nej by mohla pokryť dotácia z Ministerstva financií SR, ktoré môže Kolárovo získať v rámci výzvy na individuálne potreby obcí na rok 2015.

Drevený most je raritou

Kolárovský krytý drevený most postavili pred viac ako dvoma desaťročiami ponad mŕtve rameno medzi Malým Dunajom a Váhom.

„V roku 1992 ho pomáhala stavať armáda, ktorá tu mala vojenské cvičenie. Dnes je raritou, pretože je najdlhším mostom svojho druhu v strednej Európe,“ uviedol pred časom primátor Kolárova Árpád Horváth.

Priťahuje pozornosť doma i vo svete

Drevený most spája mesto so známym kolárovským lodným mlynom, ktorý je kópiou už zaniknutého mlyna v Radvani nad Dunajom. Každý rok prejdú po moste k mlynu stovky turistov nielen zo Slovenska, ale aj Česka, Anglicka a ďalších krajín.

Okrem samotného mlyna môžu navštíviť aj malé technické múzeum s ukážkami poľnohospodárskych strojov a náradia a gazdovský dvor s rôznymi domácimi zvieratami. Vlani bol komplex kolárovského vodného mlyna aj s krytým dreveným mostom vyhlásený za najobľúbenejšiu turistickú atrakciu v Nitrianskom kra­ji.

Foto: Archív čitateľa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM