Anton Hrachovský Kultúra

Unikátna výstava o prírode v Nových Zámkoch. Na čo sa môžeme tešiť?

Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnilo výstavu Príroda okolo nás – Chránené vtáčie územie Dolné Považie. Ekologicko-prírodovedná výstava je zameraná najmä na lokality NATURA 2000 v okolí mesta.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava o prírode v Nových Zámkoch. Na čo sa môžeme tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

„Podstatnú časť výstavy tvorí prezentácia hlavných typov biotopov, ktoré na tomto území môžeme nájsť,“ informoval kurátor Ladislav Petrovič.

Prezentácia sa začína lužným lesom ako pôvodným typom biotopu juhozápadného Slovenska. Pokračuje vodnými biotopmi, ktorými sú vodné nádrže a rieky pretekajúce cez Dolné Považie, teda Váh, Nitra a Žitava. Na tie sa viažu záplavové lúky ako náhradný biotop za niekdajšie lužné lesy. Nasledujú vnútrozemské slaniská a postupne sa návštevníci dostanú k suchším biotopom, ako sú kosné lúky a panónske viate piesky.

Výstavu dopĺňa prezentácia bezstavovcov z Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie. „Nezabudli sme ani na kritériové druhy vtákov. Medzi ne patrí aj krakľa belasá, ktorej zhruba štyri páry hniezdia iba na tomto území v rámci celého Slovenska,“ dodáva Ladislav Petrovič. Súčasťou výstavy sú aj prednášky o rieke Nitra a premietanie filmu Chránené vtáčie územia. Školáci si môžu overiť svoje znalosti pri vypĺňaní pracovných listov. Výstava bude v priestoroch múzea sprístupnená do 2. apríla.

NATURA 2000 je názov európskej sústavy území na ochranu a zachovanie vybraných typov biotopov, ohrozených druhov rastlín a živočíchov, ktoré sú významné z hľadiska EÚ. Budujú ju členské štáty nezávisle na národných sústavách chránených území. Sústavu tvoria dva typy území. Na ochranu významných biotopov vznikli osobitné územia ochrany a na ochranu ohrozených druhov vtáctva osobitne chránené územia, u nás nazývané chránené vtáčie územia (CHVÚ). Sem patrí aj rozlohou najväčšie CHVÚ v Nitrianskom kraji – CHVÚ Dolné Považie.

Múzeum Jána Thaina - Príroda okolo nás
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM