Anton Hrachovský Rôzne

Udeľovali sa ceny pre potravinárov: Firma z nášho okresu s významným ocenením

Prestížne ocenenie sa dostalo firme z nášho okresu. Najväčší a najlepší slovenský producent slepačích vajec sídli kúsok od Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Udeľovali sa ceny pre potravinárov: Firma z nášho okresu s významným ocenením
Zdroj: TASR

V Gbeľanoch pri Žiline vyhlásili víťazov 21. ročníka súťaže TOP AGRO. Na podujatí sa zúčastnilo vyše 250 účastníkov, medzi nimi sa nestratili ani zástupcovia novozámockého okresu. Za vynikajúce výsledky v živočíšnej výrobe a zároveň Cenu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory získala tento rok spoločnosť Novogal z Dvorov nad Žitavou.

Novogal je firma z Dvorov nad Žitavou s viac ako 30-ročnou históriou. Špecializuje sa na produkciu hydinových výrobkov – slepačích vajec a brojlerových kurčiat. Ročne vyprodukujú v obci neďaleko Nových Zámkov 4 000 ton brojlerového mäsa, 450 tisíc odchovaných kuríc a 130 miliónov slepačích vajec.

Pri takejto produkcii sa firma radí na popredné miesta medzi hydinárskymi prvovýrobcami v strednej Európe. Produkciou slepačích konzumných vajec je suverénne na prvom mieste na Slovensku.

Problémom nie je výroba ale predaj

Ocenenia sa odovzdávali aj za účasti ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej. Podľa nej súťaž motivuje všetkých poľnohospodárov. „Vidíme krásne chotáre, určite to motivovalo aj ostatných, ktorí majú farmy. Farma nielen prináša úžitok, ale farma by mala byť na prvý pohľad pekná. Slováci vedia fantasticky a kvalitne vyrábať, ale nevedia predávať. To je choroba všetkých poľnohospodárov. Časom sa to už mení, veď sme tu videli ocenených, ktorí diverzifikujú svoju výrobu. A nielen, čo sa týka plodín a druhov, ale hlavne finalizujú. Čiže, ak robia finálne výrobky, je potrebné, aby sa dostali čo najširšiemu spotrebiteľovi,“ povedala Matečná.

Produkcia vajec v uplynulom roku zaznamenala nárast na celkový objem 1,1 miliardy kusov. To znamená, že Slovensko je v tejto komodite na 100 % sebestačné, i keď podiel na celkovom predaji sa pohybuje na úrovni 90 %.

Každý rok súťaž tých najlepších

Stovku najlepších firiem agrorezortu v súťaži TOP AGRO vyhodnocuje pravidelne Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva na základe tzv. ekonomickej bonity. Výsledný počet bodov získavajú podľa rentability celkového kapitálu, nákladovosti tržieb a produktivity práce z pridanej hodnoty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM