Anton Hrachovský Kultúra

Uctíme si pamiatku padlých vojakov: Odhalenie pomníka sa odohrá na cintoríne

Na novozámockom cintoríne bude odhalený pamätník vojakom viacerých národností. Tí sa stali obeťami udalostí počas a po prvej svetovej vojne.

Ilustračný obrázok k článku Uctíme si pamiatku padlých vojakov: Odhalenie pomníka sa odohrá na cintoríne
Zdroj: TASR

Obetiam 1. svetovej vojny sa dostane v našom meste slávnostnej pocty. Už tento mesiac nás totiž čaká slávnostné odhalenie Pamätníka zmierenia obetiam I. svetovej vojny a udalostí krátko po jej skončení.

„Vojenský hrob v Nových Zámkoch je svetovou raritou keď vedľa seba sú pochovaní vojaci 12 národností, 5 vierovyznaní, bývalí protivníci, vojaci Rakúsko-uhorskej armády, Nemci, Taliani, ale aj Ruskí a Srbskí zajatci. Z 203 vojakov je 167 obetí z 1.svetovej vojny, 33 obetí z pohraničného konfliktu medzi Československou armádou (5 bývalí legionári) a Červenou maďarskou armádou Kún Bélu a 3 z roku 1924,“ uviedol na facebooku František Daniel, ktorý dlhé roky skúma historické udalosti v Nových Zámkoch.

"Pozývame vás na slávnostné odhalenie obnoveného Pamätníka zmierenia obetiam 1. svetovej vojny a udalostí krátko po jej skončení,“ píše sa v pozvánke zverejnenej na webe mesta.

Slávnostný akt sa odohrá na Cintoríne sv.Jozefa na Nitrianskej ceste v Nových Zámkoch 10. novembra 2016 o 15:00.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM