Viktória Botošová Samospráva

Tvrdé slová poslancov na adresu Hlavného námestia: Najškaredšie námestie, betónová džungľa!

Jednou zo zaujímavých tém zasadnutia novozámockého parlamentu bola aj diskusia o Hlavnom námestí. Na túto adresu zazneli mnohé nie príliš lichotivé vyjadrenia. Poslanci aj vedenie mesta predostreli prvé návrhy, padli aj sľuby.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdé slová poslancov na adresu Hlavného námestia: Najškaredšie námestie, betónová džungľa!
Foto: Viktória Botošová

Ôsme zasadnutie novozámockého parlamentu sa uskutočnilo 16. septembra 2015 a bolo skutočne bohaté na témy, o čom svedčí aj rokovanie poslancov do neskorých večerných hodín. V rámci bodu programu týkajúceho sa Prípravy Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Nové Zámky na roky 2014 – 2020 s výhľadom do roku 2025 sa poslanci zaoberali aj myšlienkou rekonštrukcie Hlavného námestia v Nových Zámkoch.

Tému otvoril poslanec Kamil Koleják, ktorý sa jemne vyjadril, že ak by bola súťaž o najškaredšie námestie, možno by ju to naše aj vyhralo. Obrovská betónová plocha v centre mesta podľa neho nie tým miestom, kde by sa Novozámčania radi stretávali a trávili tu svoj voľný čas.

Ako sa vyjadril primátor mesta Otokar Klein, už v minulosti bola urbanistická štúdia s víťazným uchádzačom na zmenu námestia, no žiaľ sa jej nikto nevenoval.

„Sledujeme momentálne všetky výzvy, žiaľ na takýto účel nie sú. Aj v tomto smere naše mesto premárnilo čas a neuchádzalo sa o výzvy, ktoré boli v minulosti. Do konca roka pripravíme súťaž aj o návrh nového námestia. Pripravíme nový projekt, na základe ktorého by sme na to mohli budúci rok nastaviť aj rozpočet a to naše námestie by sme zrekonštruovali. Ja verím, že prostriedky nato nájdeme,“ uviedol primátor.

„Ako poslanci sme si schválili priority na ďalšie štyri roky do roku 2018. Medzi nimi jednou z hlavným priorít je aj rekonštrukcia námestia. Verím tomu, že to bude projekt, ktorý sa aj zrealizuje, ale hlave verím v to, že nájdeme finančné prostriedky na to, aby sa to mohlo zrealizovať. Či už to bude z fondov Európskej únie, alebo z nejakých iných prostriedkov,“ dodal viceprimátor Lukáš Štefánik.

Víziu zelených plôch na námestí predostrel poslanec Koloman Forró. „Je to naozaj na nás. Môj názor je urobiť tam zelené plochy a zobrať odtiaľ tie betónové kusy a vysadiť tam stromy a zeleň. Úplne ináč by to vyzeralo,“ povedal a ako dodal mnoho jeho návštev, ktoré prišli do Nových Zámkov sa pýtalo, čo je toto za betónovú džungľu? Pokračoval aj primátor. „ Ešte toľko, že betónová džungľa – my s kolegami na mestskom úrade, sme mali nápad, že napríklad betónové tvárnice z námestia, by sa dali využiť následne na rekonštrukcie chodníkov,“ povedal o možnosti ďalšieho využitia tvárnic Klein.

Hláška v parlamente o betónovom, najškaredšom námestí vyvolala búrlivé reakcie: Novozámčania to vidia TAKTO!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM