Viktória Botošová Kultúra

Turecké oblečenie, vodná fajka i dokumentárny film: Interaktívna výstava, aká v Zámkoch ešte nebola. FOTO

Zavítajte na prehliadku výstavy História regiónu a mesta Nové Zámky, kde sa dozviete viac o histórii novozámockej pevnosti od jej dobytia Osmanskou armádou. Čo všetko sa udialo a aké osobnosti súvisia s týmto obdobím? Dozviete sa všetko až po oslobodenie v roku 1685...

Ilustračný obrázok k článku Turecké oblečenie, vodná fajka i dokumentárny film: Interaktívna výstava, aká v Zámkoch ešte nebola. FOTO
Foto: Viktória Botošová

Interaktívna výstava s názvom História regiónu a mesta Nové Zámky je pokračovaním projektu „Végvárak védelmében / Na ochranu protitureckých pevností“ z roku 2014. Výstavu realizuje mesto v rámci projektu a programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika. Jedná sa o druhú časť projektu, prvou boli III. Novozámocké hradné hry, ktoré sa konali u nás minulý rok.

Kresby, dekoratívne predmety i vodná fajka

Ako nás informovali na mieste, interaktívna výstava má za cieľ priblížiť vzájomnú spoločnú históriu Slovenska a Maďarska i tematiku obdobia tureckého panstva v Nových Zámkoch od roku 1663 do roku 1685.

Na tejto výstave participovali viaceré organizácie i základné školy v našom meste, ktoré spracovali podľa dostupných materiálov históriu tohto obdobia. Ich torba sa nachádza na vystavených paneloch. Pod výstavnými skrinkami sa nachádza zapožičané turecké oblečenie a na pašovi si môžete prezrieť ako vyzeralo tradičné oblečenie.

Na vystavených paneloch si môžete prehliadnuť ukážky kresieb a malieb, žiakov zo základných škôl, ako vidia mesto Nové Zámky. V zadnej vitrínke sa zase nachádzajú ukážky rôznych dekoratívnych a úžitkových predmetov, orientálnych i tureckých. Strede sa nachádza zapožičaná turecká vodná fajka.

Výstava bude k dispozícii dlhšie

Súčasťou tohto projektu je aj dokumentárny film, ktorýsi môžete tiež pozrieť. Je v ňom spracovaná história z tohto obdobia. „Veľká vďaka patrí aj pánovi Horváthovi, ktorý zo svojimi výtvarnými schopnosťami vytvoril maketu bojiska, kde sa nachádzajú aj postavy osmanských bojovníkov a jedného bojovníka cisárskeho vojska,“ informovali nás na výstave.

V rohu miestnosti môžete nahliadnuť aj do tureckého stanu, s typickými tureckými prvkami. Výstava je započatím širšieho edukačného plánu, hlavne pre širšiu verejnosť, základné aj stredné školy. Ak teraz práve nemáte nevadí, výstava bude totižto k dispozícii na obdobie piatich rokov.

Mohlo by vás zaujímať:

Interaktívna výstava s názvom História regiónu a mesta Nové Zámky
10
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM