Anton Hrachovský Kultúra

Tri olejomaľby s príbehom: Zámky uvidia netradičné diela netradičného umelca

Miestna galéria umenia bude svedkom výpovede troch obrazov. Pre verejnosť bude výstava prístupná až do septembra.

Ilustračný obrázok k článku Tri olejomaľby s príbehom: Zámky uvidia netradičné diela netradičného umelca
Zdroj: Galéria umenia Ernesta Zmetáka

Field trip v Nových Zámkoch

Aktuálna výstava Rastislava Podobu ´Field trip´ prezentuje výber diel z viacerých období poslednej autorovej tvorby. Kolekciu vystavených malieb s motívmi krajiny, vegetácií a atmosférických procesov prepája trojica obrazov s témou pozorovania.

Usporiadanie obrazov v priestore galérie kladie dôraz na predstavenie rôznych aspektov maliarskeho uvažovania autora. Radenie vystavených malieb je jedným z možných návodov k interpretácii a vnímaniu Podobovej tvorby. Výstavu otvoria 29. júna o 17:00 v Galérii umenia Ernesta Zmetáka a potrvá až do 2. septembra 2017.

Každý obraz je interpretáciou

Podstatné sú práve tri figurálne obrazy, ktoré vytvárajú významovú interpretáciu výstavy Field trip. Ústredný obraz výstavy Pleseň (2017) zachytáva ženskú figúru pri mikroskopickom skúmaní. Motívom obrazu je samotný akt pozorovania, sledujúci mikroskopom zvnútra niečo, čo sa súčasne odohráva na povrchu maľby a pripomína samotný proces jej organizovania. Dielo nadväzuje na staršiu sériu obrazov, ktorú na výstave zastupuje maľba Pozorovateľ (2008), kde je motív pohľadu naopak nasmerovaný cez ďalekohľad mimo rámec obrazu.

Trojicu figurálnych malieb uzatvára obraz Zväčšenina (2009), detailne približujúci postavu maliara s paletou v ruke. Všetky tri figurálne obrazy odkazujú na samotný akt pozorovania a maľovania, teda svojou témou samé na seba a sprostredkúvajú podstatu skúsenosti autora, predovšetkým ako pozorovateľa maľby a maľovania, ako takého.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM