Webnoviny - Rôzne

Trhu práce má pomôcť príchod vzdelaných imigrantov

Slovenskému trhu práce a systému sociálneho zabezpečenia má pomôcť prílev kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia.

(WEBNOVINY) -„Riadenie ekonomickej migrácie musí rázne odpovedať na výzvy globálnej súťaže o talenty, najmä ich aktívnym vyhľadávaním a vytváraním podmienok pre ich príchod na Slovensko,“ uvádza sa v návrhu Migračnej politiky do roku 2020 z rezortu vnútra, ktorý dnes schválila vláda. Autori návrhu pripomínajú, že prílev zahraničných pracovníkov je dôležitý pre dlhodobo negatívny demografický vývoj.

"Základným kritériom prijímania cudzincov v rámci riadenej ekonomickej migrácie je ich potenciál pre rozvoj slovenského hospodárstva a spoločnosti s preferenciou prijímania kvalifikovaných a vysoko kvalifikovaných migrantov s dôrazom na kultúrne blízke krajiny pôvodu,“ píše sa v návrhu migračnej politiky.

ODPORÚČAME:

Lipšicov rezort plánuje Slovenskú kartu pre imigrantov

Takmer polovica uchádzačov sú dlhodobo nezamestnaní

V tejto oblasti bude podľa predkladateľov materiálu potrebné zamerať sa na urýchlenie a zefektívnenie procesu vydávania víz a povolení na pobyt. Malo by sa to dosiahnuť zlepšením koordinácie práce medzi zastupiteľskými úradmi a príslušnými oddeleniami cudzineckej polície s využitím informačných a komunikačných technológií a priebežným zlepšovaním jazykovej vybavenosti úradníkov na cudzineckej polícii, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s cudzincami.

Takmer 390-tisíc Slovákov nemá prácu

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v júli tohto roka evidovalo 386 307 uchádzačov o zamestnanie. Medzimesačne ich počet vzrástol o 0,87 %.

Miera evidovanej nezamestnanosti tak v júli tohto roka dosiahla 13,15 %. Medzimesačne vzrástla o 0,17 percen­tuálneho bodu. Priemerná dĺžka evidencie dosiahla 13,94 mesiaca, čo v medzimesačnom porovnaní predstavuje nárast o 0,02 mesiaca. Jasné pravidlá ekonomickej imigrácie chcú dosiahnuť definovaním tzv. slovenskej karty pre kvalifikovaných a vysokokvalifi­kovaných imigrantov. Ďalším nástrojom má byť aj zavedenie bodového systému, ktorý bude flexibilným nástrojom na určovanie priorít v prijímaní jednotlivých typov imigrantov.

Pravidelne by sa mali robiť analýzy potrieb národného hospodárstva a ekonomického prínosu jednotlivých skupín ekonomických migrantov, na základe ktorých sa zváži prijímanie regulačných a kontrolných opatrení, aby bola rovnováha v celom rozsahu ekonomickej migrácie. Okrem toho by sa mali aktualizovať legislatívno-právne podmienky, aby vytvorili flexibilnejšie formy pre vstup a pobyt migrantov, ktorí idú študovať, pracovať, vstupujúcich na trh práce, pre sezónnu prácu, dočasnú a cirkulárnu migráciu či formy krátkodobého zamestnávania.

Problematika au-pair

Autori navrhujú riešiť aj problematiku au-pair, a to pre osobitný charakter skĺbenia práce a štúdia. Malo by sa aj kontrolovať dodržiavanie tohto štatútu, vrátane sociálneho zabezpečenia. Pre migrantov treba definovať ich práva a povinnosti vrátane ich sociálneho zabezpečenia a prístupu jednotlivých skupín migrantov k zdravotnej starostlivosti.

V materiáli sa poukazuje aj na boj s javom nazývaným brain waste – teda plytvaním, resp. nedocenením vzdelania, kvalifikácie, odbornosti a zručnosti. Predkladané doklady sa majú kontrolovať, aby bolo možné odhaľovanie falzifikátov. V návrhu migračnej politiky je aj vytváranie podmienok v rámci politiky bývania pre vnútroštátnu mobilitu občanov, ale aj podmienok na zabezpečenie bývania pre migrantov a azylantov a viaceré ďalšie opatrenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM