Viktória Botošová Správy

Tragédia v domove Magnólia slovami záchranárov: Zamestnanci pri záchrane životov podali nadľudský výkon!

Zamestnanci Magnólie pri záchrane klientov riskovali vlastné životy. Štyri zamestnankyne zariadenia boli pri záchrane imobilných pacientov intoxikované spalinami. Žiaľ, životy dvoch klientov domova sa nepodarilo zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v domove Magnólia slovami záchranárov: Zamestnanci pri záchrane životov podali nadľudský výkon!
Zdroj: TASR

O tragickom požiari v domove Magnólia v Hurbanove, sme vás informovali v článku – Tragický požiar v domove Magnólia: O život prišli dve starenky († 86) a (†93).

Minútou ticha si včera poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) uctili pamiatku dvoch obetí požiaru v Zariadení sociálnych služieb (ZSS) Magnólia v Hurbanove. K tragédii došlo 31. januára večer, keď v jednom trakte zariadenia začalo horieť. V tom čase sa v tejto časti budovy nachádzalo 17 imobilných klientov ZSS.

Personál sa zachoval hrdinsky

„Treba povedať, že personál Magnólie začal okamžite konať a zachoval sa skutočne hrdinsky, keď pracovníci s nasadením vlastného života vnikli do horiacich miestností a vyťahovali z nich ľudí. Musím vyzdvihnúť aj prácu riaditeľky ZSS a predovšetkým konanie štyroch zamestnancov. Profesionálni záchranári po zákroku potvrdili, že ich výkon bol nadľudský. Žiaľ, dve klientky vo veku 85 a 93 rokov sa aj napriek úsiliu zachrániť nepodarilo,“ povedal riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Ako uviedol, výsledky vyšetrovania požiaru zatiaľ stále nie sú známe, kraj však už prijal viaceré opatrenia, aby k podobnej situácii nedošlo. „Chceme tiež zvýšiť počet zamestnancov ZSS Magnólia. Momentálne zabezpečujeme pre personál zariadenia psychologickú podporu,“ uviedol Guťan.

Na rokovaní si uctili pamiatku obetí

Hrdinstvo personálu na dnešnom rokovaní krajského zastupiteľstva vyzdvihol aj predseda NSK Milan Belica. „Bola tam určite veľká statočnosť ľudí, ktorí zachraňovali klientov Magnólie. Treba si uvedomiť, že v takej situácii nie je jednoduché sa rýchlo rozhodnúť. Pokiaľ by sa nerozhodli správne, tak škody na zdraví i ľudských životoch by boli oveľa väčšie, to je jednoznačné,“ skonštatoval.

Rovnaký názor mali aj viacerí poslanci, ktorí ocenili pohotový zásah i odvahu pri záchrane klientov. „Naozaj nasadzovali vlastné životy keď vynášali imobilných ľudí. Štyri zamestnankyne sa pri tom priotrávili splodinami a dve z nich museli byť hospitalizované v nemocnici,“ pripomenul poslanec Marián Kéry, ktorý navrhol riaditeľovi Úradu NSK, aby boli zamestnanci ZSS Magnólia v Hurbanove odmenení.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM