Anton Hrachovský Kultúra

TOTO si nenechajte ujsť: Boje na Hlavnom námestí pripomenú oslobodenie mesta

Hlavným Námestím sa bude prvú aprílovú nedeľu ozývať streľba medzi vojakmi Červenej armády a Wehrmachtu. Na čo všetko sa môžu ešte Novozámčania tešiť?

Ilustračný obrázok k článku TOTO si nenechajte ujsť: Boje na Hlavnom námestí pripomenú oslobodenie mesta
Zdroj: TASR

Položením vencov pri Pamätníku obetiam násilia sa vo štvrtok 31. marca začala spomienková slávnosť na koniec druhej svetovej vojny v Nových Zámkoch.

Ukážky techniky

Jej súčasťou budú aj improvizované boje medzi vojakmi Červenej armády a Wehrmachtu. Uskutočnia sa v nedeľu 3. apríla na novozámockom Hlavnom námestí, kde si budú môcť záujemcovia súčasne prezrieť historické zbrane a techniku z obdobia II. svetovej vojny. V dome kultúry bude do nedele sprístupnená výstava fotografií a dokumentov týkajúcich sa bombardovania mes­ta.

Reťazec guľometných hniezd

Nové Zámky oslobodili vojská 2. ukrajinského frontu maršala Malinovského v rámci bratislavsko-brnianskej ofenzívy, ktorá sa začala 21. marca 1945. Boje o Nové Zámky boli zverené 6. gardovému jazdeckému zboru 13. jazdeckej divízie. Nové Zámky bránili nemecké jednotky 8. armády. Nemci si pri Nových Zámkoch vybudovali odolnú obranu vyznačujúcu sa reťazcom guľometných hniezd na západnom brehu rieky Nitry. V noci 28. marca 1945, keď sa vojská 13. jazdeckej divízie 6. gardového jazdeckého zboru 1. gardovej jazdecko-mechanizovanej skupiny generálporučíka I. A. Plijeva blížili k mesta, zničili Nemci cestný most pri Štrande cez rieku Nitru. Po násilnom prechode rieky Nitry medzi Bánovom a Zúgovom boli 29. marca 1945 Nové Zámky oslobodené.

Program – nedeľa 3. apríla 2016:

10:00 – 12:00 – Ukážky vojenskej techniky
14:00 – 15:00 – Improvizované boje medzi Červenou armádou a Wehrmachtom

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM