Marcel Mojžiš Rôzne

Tip na víkend: Folklór v Detve

47. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou sa začína v piatok na amfiteátri v Detve. Je to dobrý festival. Ide sa... Pozrite si prehľad programu...

V Detve vystúpi spolu viac ako 1300 účinkujúcich zo Slovenska a ďalších deviatich krajín Európy a Ameriky. Ako prezradila programová riaditeľka festivalu Anna Ostrihoňová, po minuloročnom uvedení víťazov súťaže Dedina roka, sa tentokrát predstavia dediny ako klenotnica ľudových tradícií. Okrem folklóru a tradícií prinesú mnoho zaujímavostí a ponúknu ukážky prípravy tradičných jedál s možnosťou ochutnávky. Pozvanie prijali obce Heľpa, Prenčov, Sebechleby, Sliače a mesto Hriňová.

Cifrovanie v rôznych podobách[/size][/co­lor]

Hlavným programom piatkového večera, po uvítacom programe a programe mladých hudieb, bude uvedenie umeleckého súboru Lúčnica, venované životnému jubileu profesora Štefana Nosáľa, umeleckého šéfa a choreografa, rodáka z Podpoľania. Sobotňajšie programy sú rozdelené do dvoch blokov – popoludňajšieho a večerného. Popoludní na hlavnej scéne, ale aj v areáli amfiteátra, budú dominovať najmä spomínané dediny.

„Obce prezentujeme jednak v scénickom programe a počas troch dní aj v rámci sprievodných podujatí festivalu. Pozdrav pridajú aj Očovania, ktorí v minulom roku oslávili 75 rokov trvania folklórnej skupiny,“ //uviedla Ostrihoňová. Večer bude venovaný cifrovaniu v rôznych podobách. //„Nosnou myšlienkou dramaturgie týchto programov je poukázať na soľ a korenie našej tradičnej ľudovej kultúry – cifrovanie, ozdobovanie, okrášľovanie v hudobnom, spevnom, rozprávačskom aj výtvarnom prejave,“ priblížila organizátorka.

Scénické programy dovoľujú uviesť len malú vzorku z nesmierne bohatého a pestrého množstva prejavov ľudovej kultúry Slovenska. Medzi ňou však nebude chýbať cifrovacie majstrovstvo podpolianskych primášov. Krajanská nedeľa bude venovaná spomienke na dlhoročného spolupracovníka krajanských programov a folklórnych súborov Slovákov žijúcich v zahraničí – Jaroslava Ševčíka. Tento rok sa v Detve predstavia krajania z deviatich štátov, spolu 200 účinkujúcich.

Amfiteáter bez rekonštrukcie[/si­ze][/color]

Bodkou za 47. slávnosťami bude záverečný galaprogram Keby rôčky stáli… „V tomto roku aj ako pocta mnohým jubilantom, zakladateľom a pokračovateľom festivalu,“ pripomenula organizátorka. Podľa Ostrihoňovej vedenie mesta si uvedomuje, že mnohé v organizácii festivalu by bolo treba skvalitniť.

Napríklad amfiteáter si už vyžaduje kompletnú rekonštrukciu. Možnosti, ktoré ale Detva má, sú však pri vysokých nákladoch na festival a nedostatočných vonkajších zdrojoch pomoci veľmi obmedzené. **„Stále sa nám napríklad nedarí realizovať aj zámer, ktorý sme si predsavzali pred desiatimi rokmi – vytvoriť v Detve trvalú expozíciu ľudových hudobných nástrojov zo zbierky, ktorú sme postupne od roku 2001 – 2010 zhromažďovali počas súťaže výrobcov ľudových hudobných nástrojov,“ **konštatovala programová riaditeľka.

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.134174_Zla-sprava:-Vo-Zvolene-konci-dalsi-studijny-odbor]Zlá správa: Vo Zvolene končí ďalší študijný odbor[/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133845_Zvo­len-ukryval-staroveke-poklady–Pozrite-si-to---]Zvolen ukrýval staroveké poklady. Pozrite si to…[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM