Anton Hrachovský Iné športy Šport

Tešili sme sa predčasne: Atraktívna hádzanárska HIL-ka s Čechmi sa konať nebude

Slovenskí hádzanárski fanúšikovia dostali ranu pod pás. Spoločná česko-slovenská súťaž mužov v hádzanej na jeseň 2017 neodštartuje. Napriek predbežnej dohode zväzov i klubov oboch krajín o obnovení interligy (HIL) projekt napokon stroskotal.

Ilustračný obrázok k článku Tešili sme sa predčasne: Atraktívna hádzanárska HIL-ka s Čechmi sa konať nebude
Foto: Anton Hrachovský

To, na čo sa nejeden fanúšik kvalitnej hádzanej tešil už nejaký ten piatok, sa zrejme neuskutoční. Obnovená spoločná súťaž HIL (Handball international league) mala odštartovať v sezóne 2017/2018 za účasti šiestich slovenských a desiatich českých tímov. Spoločná česko-slovenská súťaž mužov sa hrala už aj v rokoch 2000 až 2005, jej pokračovanie teraz stopla neochota väčšiny českých klubov.

Aj budúci ročník bez medzinárodného náboja

„Na základe uplynutia posledného termínu pre záväzné a súhlasné vyjadrenie českých klubov sa projekt spoločnej česko-slovenskej ligy týmto dňom zastavuje,“ uviedol v oficiálnom stanovisku Slovenský zväz hádzanej.

Po skončení základnej časti aktuálnej sezóny bolo jasné, že slovenskú časť HIL mali v budúcom ročníku tvoriť Prešov, Šaľa, Topoľčany, Považská Bystrica, Hlohovec a Nové Zámky. Nakoniec tak nebude.

„Rád by som pri tejto príležitosti vyslovil hrdosť a uznanie nad konaním slovenských klubov, ktoré napriek rôznym nepríjemným vyjadreniam a zvratom v konaní českých klubov zostali korektnými partnermi, ktorí si ctia písané aj nepísané dohody a ktorí si zachovali na rozdiel od tých českých klubov tie hlavné vlastnosti, ktoré zdobia náš šport, férovosť a športový charakter,“ vyslovil vďaku zúčastneným slovenským klubom prezident SZH Jaroslav Holeša.

Národné zväzy urobili všetko čo bolo treba

Holeša zároveň zdôraznil, že Slovenský zväz hádzanej spolu s Českým zväzom hádzanej urobili počas uplynulých šiestich mesiacoch všetko pre to, aby mohla spoločná liga odštartovať. „Oba zväzy pripravili spoločnú súťaž pre ročník 2017/2018 v spolupráci s generálnym partnerom súťaže na takej úrovni, aké hádzaná mužov v tomto priestore nikdy nemala, a to nielen po športovej, ale aj po ekonomickej stránke. Napriek tomu a v rozpore s nielen zdravým rozumom, ale aj za cenu hrubého, arogantného a nekorektného postoja 10 českých klubov voči slovenským klubom, tieto kluby odmietli projekt spoločnej súťaže,“ uviedol Holeša a za nemenný postoj a férovosť poďakoval dvom českým celkom – HC Zubří a HC Dukla Praha.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM