Anton Hrachovský Rôzne

Svetový deň darcov krvi: Najvzácnejšiu tekutinu môžete darovať aj v Zámkoch

Životne dôležitú tekutinu budú môcť prísť darovať aj ľudia, ktorí tak ešte nikdy neurobili. Odbery sa chystajú aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň darcov krvi: Najvzácnejšiu tekutinu môžete darovať aj v Zámkoch
Zdroj: TASR

Daruj krv. Daruj krv teraz. Daruj pravidelne“ – tak znie slogan tohtoročného Svetového dňa darcov krvi (14.júna), ktorý organizuje Národná transfúzna stanica v Nových Zámkoch spolu s Mestským úradom. Do projektu sa okrem Nových Zámkov zapojili aj pracoviská Kramáre, Ružinov, Nitra, Žilina, Košice, Prešov, Martin, Poprad, Trenčín a Banská Bystrica.

Miestom odberu bude Mestský úrad na Hlavnom námestí v čase od 8:00 do 16:00 a počas podujatia sa budú organizovať odbery krvi od dobrovoľných darcov krvi.

Krv možno darovať aj na pracovisku NTS SR v novozámockej nemocnici. Popritom organizuje Národná transfúzna stanica aj výjazdy do okolitých obcí a miest. Ich presný rozpis si môžete pozrieť na jej webe.

Každý darca musí mať pri sebe občiansky preukaz a kartičku poistenca. Darovať krv môžu ľudia vo veku 18 do 60 rokov. Pravidelní darcovia môžu až do veku 65 rokov.

Všeobecné základné kritériá, ktoré treba pri darovaní krvi dodržať:

  • Vek od 18 do 60 rokov. Pokiaľ sa jedná o pravidelného darcu, môže darovať krv až do svojich 65 rokov. Frekvencia darovania je pre mužov 3 mesiace a pre ženy 4 mesiace od posledného odberu,
  • Darca musí mať telesnú hmotnosť minimálne 50 kg,
  • Darca nesmie byť nosičom vírusu HIV (mať AIDS),
  • Darca nemôže byť po prekonaní hepatitídy (žltačky) typu B a C,
  • Darca nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia.

V roku 2016 v TOP 3

V roku 2016 prišlo v Nových Zámkoch darovať krv 107 ľudí, čo bol tretí najvyšší počet v rámci Slovenska. Najviac ľudí prišlo na pracoviská v Bratislave (195 návštevníkov) a Košiciach (124).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM