Anton Hrachovský Rôzne

Šurianska radnica má ďalšie využitie: Otvorili v nej galériu významného rodáka

Mesto Šurany otvorilo v priestoroch budovy mestského úradu Galériu Deža Németha. Stalo sa tak pri príležitosti 80. nedožitých narodenín tohto šurianskeho fotografa, publicistu a dokumentaristu.

Ilustračný obrázok k článku Šurianska radnica má ďalšie využitie: Otvorili v nej galériu významného rodáka
Zdroj: TASR

Vystavené fotografie sú prierezom životnej tvorby Dezidera Németha (na snímke vpravo). „Dežo Németh vytvoril počas celej svojej umeleckej tvorby 50 autorských výstav. Jeho fotografie reprezentovali nielen jeho tvorbu, ale aj našu krajinu v Maďarsku, Bulharsku, Nemecku a Japonsku,“ povedal pre mestský web riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Šuranoch Miroslav Eliáš.

Celoživotný Šurančan

Dezider Németh sa narodil v Šuranoch 1. júna 1936. V svojom rodisku prežil celý svoj život. Jeho umelecká tvorba bola tematicky rôznorodá, no najvzácnejšie sú práve nezabudnuteľne zdokumentované Šurany vo svojom raste, vo svojej dynamike a vo svojej histórii. Začiatky intenzívnejšej fotografickej činnosti Németha siahajú do konca 50. rokov minulého storočia. Svojou prvou autorskou výstavou sa predstavil verejnosti v roku 1962. V roku 1966 založil v Šuranoch Foto film klub. Pod jeho vedením vyrástlo viacero skúsených fotografov. Popri fotografii sa venoval aj amatérskemu filmu a mestu Šurany venoval niekoľko samostatných výstav.

Zakladateľ klubu fotografov

Výnimočné postavenie majú v jeho tvorbe momenty z Divadelných Šurian, čo je vlastne celoslovenská prehliadka amatérskych ochotníckych súborov, pričom ju verejnosti priblížil v osobitnej výstave. Do divadelného prostredia sa vrátil výstavou fotografií s názvom Špehírkou v opone, ktorá mapovala doterajšiu históriu šurianskeho amatérskeho divadla. Po roku 1990 sa stal vestibul Mestského úradu z podnetu Deža Németha stálou fotogalériou, v ktorej predstavil takmer štyridsať výstav umeleckej a dokumentárnej fotografie popredných slovenských a českých autorov. V roku 1997 založil Klub fotografov Šurany, ktorému predsedal. Symbolicky sa rozlúčil knihou fotografií pod názvom Šurany. Zomrel 21. decembra 2011 v rodných Šuranoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM