Peter Sýkora Rôzne

Šurany a okolie v ohrození!!!

Šurany a okolité dediny trápia záplavy. Už druhý deň je na tomto území vyhlásená hydrologická výstraha tretieho stupňa.

Rieka Nitra sa pomaly vylieva zo svojho koryta. Situácia je vážna. Záplavy sužujú Novozámocký okres. Najprv bola vytopená obec Hul, neskôr takmer celá obec Maňa a včera večer pristúpili aj k evakuácii obce Kmeťovo. Povodňová situácia je alarmujúca aj v obci Dolný Ohaj. V uvedených častiach sa vyliala rieka Žitava.

Momentálne je ohrozené mesto Šurany, Nové Zámky a obec Bánov. Najkritickejšia situácia je však v Nitrianskom Hrádku (prímestská časť Šurian). Podľa najnovších informácií hrádza nevydržala nápor rieky Nitry a vylieva sa na ľavý breh svojho toku. Voda zabrala okolité polia, zatiaľ je však vzdialená ľudským obydliam.

Na mieste sú hasiči, vojaci, ťažká technika, helikoptéry, ale aj miestni občania. Všetci sa snažia pomáhať, plnia vrecia pieskom a ukladajú ich k rieke. Svojou usilovnou prácou chcú ochrániť mesto Šurany. Situácia je vážna aj z toho dôvodu, že rieka Nitra neustále stúpa. Miestni však dúfajú, že sa im poradí hrozbu záplav eliminovať.

Vo večerných hodinách pravý breh rieky Nitry začal presakovať. Armáda a hasiči dramatickú situáciu neustále monitorujú. V krajnom prípade pristúpia k odpáleniu ľavého brehu rieky.

Predpoveď počasia na dnešnú noc a zajtra nie je veľmi priaznivá. Predpokladá sa dážď, ktorý by však nemal byť nepretržitý. Naopak víkend bude podľa meteorológov slnečný a teploty vysoké.

Mgr. A. Fialová

zaplavy surany
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM