Anton Hrachovský Kultúra

Sú tu zabíjačky, ochutnávky dobrôt i pochovávanie basy: Fašiangy v okolí Zámkov

Fašiangy začínajú deň po Troch kráľoch a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou. V niektorých obciach nášho okresu sa s nimi rozlúčia už počas najbližších dní.

Ilustračný obrázok k článku Sú tu zabíjačky, ochutnávky dobrôt i pochovávanie basy: Fašiangy v okolí Zámkov
Zdroj: TASR

Výraz fašiang pochádza z nemeckého slova vast-schane, ktoré vo voľnom preklade znamená posledný nápoj. Toto slovo symbolizovalo nastávajúci 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, ktorý sa v minulosti bral veľmi vážne. Dnes sa tento zvyk stále uctieva, predovšetkým však na vidieku. Neodmysliteľne k nemu patrí pečenie tradičných dobrôt, zabíjačka či pochovávanie basy.

Najbližšie dva týždne sa fašiangové oslavy rozbehnú v niekoľkých obciach a meste novozámockého okresu. Kde všade sa zabavíte?

Fašiangy v okrese Nové Zámky

Fašiangy spojené so zabíjačkou, prípravou dobrôt a ľudovou veselicou čakajú na obyvateľov novozámockého okresu aj tento rok.

Dvory nad Žitavou

Vo Dvoroch sa uskutoční fašiangové posedenie 6. februára o 14:00 v priestoroch miestneho kultúrneho domu. Obec organizuje podujatie spolu s členmi miestneho Slovenského červeného kríža. Pochutiť si možno na tradičných fašiangových šiškách a pestrom občerstvení.

Komjatice

Na Komjatickej zabíjačke sa budú ochutnávať miestne zabíjačkové špeciality. Odohrávať sa bude 10. februára na Námestí Andreja Cabana od 9:00. Od druhej hodiny popoludní bude prebiehať ochutnávka a odštartuje kultúrny program, o ktorý sa postarajú komjatické spevácke súbory.

Trávnica

V Trávnici sa bude 10. februára od 15:00 konať Fašiangový karneval. Ako uvádzajú organizátori, na návštevníkov čaká v Kultúrnom dome výborná zábava, skvelá hudba, tanec, súťaže, odmena pre každú masku, niečo dobré pod zub a príde aj šašo.

Šurany

Druhý utorok v mesiaci (13. február) bude patriť zábave v Šuranoch. Od 17:00 tam v Spoločenskej hale naplánovali mesto s Mestským kultúrnym strediskom pravú fašiangovú zábavu aj s pochovávaním basy. O zábavu sa postarajú skupiny EF Band, ženská spevácka skupina Šurianky a ich mužskí náprotivci Váraďani. Organizátori zabezpečili aj dopravu autobusom, ten bude odchádzať zo zastávok KZ Nitriansky Hrádok (o 16:20), Tatran v časti Argentína (16:30) a KZ Kostolný Sek (16:45).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM