Anton Hrachovský Kultúra

Štyri desiatky vystavujúcich v Zámkoch: Galéria predstaví tvorbu mladých umelcov

V Galérii Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch sprístupnili vo štvrtok výstavu s názvom Ateliér Dušana Kállaya. Svoje práce na nej budú prezentovať študenti a absolventi Ateliéru voľnej grafiky a ilustrácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Štyri desiatky vystavujúcich v Zámkoch: Galéria predstaví tvorbu mladých umelcov
Zdroj: TASR

Výstava poskytuje výber študentských projektov, ktoré vznikli počas uplynulých desiatich rokov. „Najpočetnejšiu skupinu tvoria najnovšie diela z minulého roku. Medzi 40 vystavujúcimi autormi sú zastúpení súčasní študenti, čerství magistri, ako aj starší absolventi,“ uviedla kurátorka výstavy Martina Bábinová.

Ako doplnila, mladí umelci vo svojej tvorbe využívajú rozličné techniky od klasických grafických, maliarskych a kresbových techník cez koláž a rôzne experimenty s papierom až po digitálnu ilustráciu. Námety čerpajú z každodenného života, reagujú na okolitý svet a vlastné zážitky premietajú do príbehov s dávkou humoru. „Inšpiráciu nachádzajú aj v literatúre či mýtoch, no najmä vo vlastnej fantázii, pričom vytvárajú imaginatívny svet so špecifickými náladami a atmosférou,“ dodala Bábinová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM