Viktória Botošová Rôzne

Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 5 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Tonu

Novozámčanom veľmi známa lokalita, kam sa dá vybrať počas slnečných dní je prírodný rekreačný areál Tona Beach v neďalekých Šuranoch. Tu je 5 dôvodov, prečo sa sem oplatí ísť okúpať.

Ilustračný obrázok k článku Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 5 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Tonu
Zdroj: Dnes24.sk

1.Dostupnosť

Novozámčanom veľmi známa lokalita, kam sa dá vybrať počas slnečných dní je aj prírodný rekreačný areál Tona Beach v neďalekých Šuranoch. Tona ponúka športové a kultúrne využitie, vhodná je aj pre outdoorové letné aktivity a nie je tu problém nájsť si tichý priestor na slnenie sa. Ako nás informoval prevádzkovateľ Martin Vrba, od HM Tesco Nové Zámky je vzdialená presne 16 min./14,6 km a nájdete ju na Štrkovej ulici v Šuranoch.

2.Príjemné prostredie

Myšlienka Tona Beach vznikla v roku 2012 na ruinách skrachovaného projektu mesta Šurany, ktorý začal ešte okolo roku 1995. Areál sa od roku 2008 neprevád­zkoval, úplne všetko schátralo a bolo rozkradnuté. Areál sa však rekonštruuje po častiach a v zásade mimo sezóny, takže letná prevádzka nie je ovplyvnená a návštevníci si môžu vychutnať relax v tichom a kľudnom prírodnom areály. „Tona Beach je len jeden breh prírodného jazera Tona. Dĺžka brehov je cca 2 km, takže kto chce kľud, nie je problém nájsť si vhodné miesto,“ vysvetľuje Martin Vrba.

3.Bohatý program

Značka Tona Beach sa spája aj s organizovaním rôznych spoločenských a kultúrnych podujatí. „Spomeniem mená, ktoré nás už navštívili, alebo sú pripravované na Open air 2015, ktorý sa koná 30.augusta : Kali & Peter Pann, Strapo, Separ, Ego, Kmeťoband, Dj Ekg, Gipsy Čáve, zo starších generácií Gizka Oňová, Robo Kazík a iní,“ informoval nás prevádzkovateľ Martin Vrba.

Pre návštevníkov je k dispozícii vybudovaná prírodná kamienková pláž, 22 ha vodnej plochy s vodou vhodnou na kúpanie, udržiavané volejbalové ihrisko, detský kútik, plne vybavené bufetové občerstvenie, chorvátska zmrzlina, sprcha, WC a pred vstupom rozsiahle parkovisko.

4.Zadarmo

„Nakoľko sme chceli oživiť návštevnosť areálu, vstupné nie je žiadne a ani parkovné sa nevyberá,“ uvádza Vrba. Ľudia však navštevujú Tonu aj na bicykli. „Návštevnosť na bicykloch je veľká, ale nevidíme zmysel vyberať poplatok za parkovanie bicykla. Sme radi, ak ľudia trochu športujú,“ vysvetľuje s úsmevom.

5.Kúpannie bez obáv

Teplota vody na Tone sa mení v závislosti od počasia, ale vždy sa drží nad 20 stupňami Celzia. Voda je vhodná na kúpanie, vzorkovanie je raz do mesiaca a býva zverejnené na stránke ruvznz.sk .

Prevádzkovateľmi Tony sú dve právnické osoby, v zastúpení dvoch občanov mesta Šurany, ktorí zobrali areál do podnájmu od mesta Šurany za dohodnutú odplatu pre Urbársky spolok Kostolný Sek, vlastník areálu.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: Archív Tona Beach

5 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Tonu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM