Anton Hrachovský Šport

Slovenská bodyfitnesska Alžbeta Peťková: Okrem tréningu a driny rada pečie torty

Novozámocký okres úspešne reprezentuje na medzinárodných podujatiach. Alžbeta Peťková sa vypracovala za pár rokov medzi uznávaných európskych športovcov.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská bodyfitnesska Alžbeta Peťková: Okrem tréningu a driny rada pečie torty
Zdroj: Archív Alžbety Peťkovej

Alžbeta Peťková je slovenská bodyfitnesska, pôvodom z okolia Levíc, ktorá však v súčastnosti súťaží a úspešne reprezentuje športový klub ŠK All Stars Šurany. Športu sa venovala už od malička, i keď ako sama hovorí, predovšetkým pasívnou formou. Ako človek, ktorý neustále potrebuje pohyb, sa pred niekoľkými rokmi rozhodla dať sa na dráhu bodyfitness.

Naposledy sa Alžbeta Peťková zúčastnila ME v Španielsku, ktoré sa konali v máji tohto roku. Tejto súťaži predchádzali MSR v Nitre začiatkom mája, ktoré boli zároveň nominačnými pretekmi na Európu. Kvôli časovej a finančnej náročnosti však vynechala pôvodne plánovanú jesennú sezónu a pripravuje sa znova na jarnú sezónu. Tá začne Majstrovstvami SR, ktoré budú opäť zároveň nominačnými pretekmi na Majstrovstvá Európy.

So slovenskou reprezentantkou, ktorá sa úspešne predstavila na viacerých európskych podujatiach, sme sa porozprávali o jej vzťahu k športu, o jej bežnom tréningovom dni i o ďalších záľubách.

Športom žije odmalička

Ako by ste zhodnotili prebiehajúcu sezónu?

Poslednú súťažnú sezónu – jarnú, by som zhodnotila ako doteraz najúspešnejšiu sezónu počas môjho súťaženia a zároveň aj najlepšie zvládnutú ako po fyzickej, tak aj po psychickej stránke. Najúspešnejšiu vďaka dosiahnutým výsledkom, nakoľko som na ME v Španielsku obsadila krásne 7. miesto, čo bol pokrok oproti súťaži spred 2 rokov.

Aké je postavenie má bodyfitness na Slovensku? Je o tento šport záujem?

Mám pocit, že o bodyfitness je čím ďalej, tým väčší záujem. Keď som bola prvýkrát na súťaži – v roku 2013, bolo menej pretekárok v tejto kategórii, ich počet z roka na rok stúpa, čomu sa samozrejme teším…Pre mňa je kategória bodyfitness najkrajšia, srdcu najbližšia. Nie však od začiatku. Keď som sa rozhodla začať súťažiť, pôvodne som chcela ísť do kategórie bikiny fitness, ale čím viac som na sebe pracovala a cvičila, tým viac sa mi začala páčiť viac osvalená postava, s viditeľnými kockami na bruchu a vyseparovaným svalstvom.

Ako ste sa k tomuto športu dostala vy? Čo vám na ňom učarovalo?

Športu som sa venovala od malička, síce len pasívne, ale vždy som potrebovala pohyb. Či to už bol bicykel, lyžovanie, tanec, aerobik. Posledné roky som však ostala verná najmä posilňovni. Keď som dlhšiu dobu cvičila pravidelne takmer každý deň, tak som si povedala, prečo to neskúsiť aj súťažne. Ako som už spomínala, pôvodne som chcela súťažiť v kategórii bikiny fitness, ale napokon som sa aj po prehováraní mojej trénerky rozhodla pre kategóriu bodyfitness a vyplatilo sa. Na prvej súťaži som sa umiestnila na krásnom 2. mieste na MSR. Neoľutovala som svoje rozhodnutie za výber kategórie a nemenila by som už.

Ako ste sa dostali až na takúto úroveň, že pravidelne reprezentujete Slovensko v zahraničí?

Po prvom úspechu na majstrovstvách SR som sa zároveň nominovala na Európu, čo bol pre mňa neuveriteľný úspech a radosť, že som mohla hneď ísť reprezentovať SR. Tam som sa umiestnila na 13. mieste (z asi 26 pretekárok), čo ma ešte viac motivovalo na sebe pracovať a posúvať sa ďalej. Tento rok to bolo 7. miesto, tak uvidíme, čo prinesie budúca sezóna.

Venovala ste sa pred bodyfitnessom aj iným športom?

Venovala som sa viacerým športom, ale skôr pasívne. Bicyklovanie, volejbal, lyžovanie, turistika, spoločenské tance. Týmto aktivitám ostávam verná stále, len už nie tak často.

Športové i životné sny sú dané, verí, že si ich splní

Čo považujete za svoj doteraz najväčší úspech?

Najväčší športový úspech je pre mňa ten, že patrím do slov. reprezentácie v mojej kategórii. Čo sa týka umiestnenia, tak je to 7. miesto na Majstrovstvách Európy a 3-krát titul vicemajsterky SR. A môj najväčší životný úspech sú moja rodina, priatelia, zdravie.

Naopak, čo je vaším, zatiaľ nesplneným snom?

Zatiaľ – to je to správne slovko v otázke, pretože verím, že sa mi všetky sny naplnia. Čo sa týka športu, tak mojim cieľom je získať medailu na Majstrovstvách Európy a tiež samozrejme aj z Majstrovstiev sveta. A čo sa týka súkromia tak samozrejme mať šťastnú a zdravú rodinku, len pred tým ešte musí vkročiť do môjho života ten pravý (s úsmevom – pozn. red.).

Tvrdá príprava, no má svoj zmysel

Ako prebiehajú prípravy na súťaž? Aký máte tréning?

Dá sa povedať, že príprava prebieha po celý rok, až na krátku prestávku po súťažiach, čo je asi 2 týždne, nech si telo aj myseľ oddýchne. Potom začínam s ľahšími tréningami počas leta a na jeseň začínam s objemovou prípravou, ktorá trvá až do konca roka, potom začínam s diétou. Momentálne trénujem 6× do týždňa, jeden deň mám na regeneráciu, príp. si dám kardio – beh alebo bicykel. V diéte trénujem každý deň, postupne zaraďujem dvojfázové tréningy – ráno pred prácou kardio, poobede posilňovňa.

Predpokladám, že tá príprava je náročná fyzicky aj psychicky…Čo vás motivuje prekonať to?

Príprava je dosť náročná, čím viac sa blíži súťaž, tým je to náročnejšie, pretože tréningov je stále viac a viac a jedla menej a menej. Ale viem, kvôli čomu to robím, mám svoje ciele a sny a keď ich človek chce dosiahnuť, musí o to poriadne zabojovať. Mám úžasných priateľov, trénerku, rodinu, ktorí ma v tom podporujú, za čo som im nesmierne vďačná. Čím ďalej, tým viac vidieť výsledky a tie zmeny človeka dokážu nakopnúť a motivovať. Nie vždy je to však ľahké, pretože v príprave neexistuje to, že sa mi nechce, tak si spravím voľno. Ale o to viac potom poteší výsledok. Vždy keď sa postavím na pódium, tak si poviem, že to stálo za to…Keď to človeka skutočne baví a robí to s radosťou, tak nepozná prekážky.

Všimol som si, že tiež vyrábate torty. Akú najnetradičnejšiu tortu ste robili? Resp. Čo vás na výrobe tôrt baví najviac?

Áno, pečiem aj torty, ale len keď nie som v diéte. Robím ich v rámci voľného času, aj keď ho nie je veľa. Väčšinou však len pre známych, ale s láskou a radosťou, keď viem, že ich potešia a chutia im. Netradičné torty som zatiaľ nepiekla, ale možno aj to bude.

Umiestnenia Alžbety Peťkovej na súťažiach bodyfitness

  • 2014 – 2. miesto v kategórii Bodyfitness ženy do 163cm (Majstrovstvá Slovenska vo fitness, body fitness, kulturistike a bikiny žien / Nitra)
  • 2014 – 13. miesto v kategórii Women’s Bodyfitness up to 163cm (Majstrovstvá Európy v kulturistike, juniorov a masters, fitness / Santa Susanna – Španielsko)
  • 2015 – 2. miesto v kategórii Body fitness do 165cm (Majstrovstvá Slovenska žien fitness, bodyfitness, bikiny fitness žien, men’s physique / Nitra)
  • 2016 – 2. miesto v kategórii Bodyfitness do 165cm (Majstrovstvá Slovenska žien a masters žien – fitness, bodyfitness, bikiny, physique / Nitra)
  • 2016 – 2. miesto v kategórii Women’s Bodyfitness up to 158cm (European Amateur Bodybuilding Championships / Santa Susanna – Španielsko)

Môže vás zaujímať:

Odštartovali Majstrovstvá Európy v kulturistike a fitnes. Poputuje cenný kov aj do Šurian?

Novozámocký bojovník MMA Roland Čambal: Zápas sa dá vyhrať hlavou a srdcom

Alžbeta Peťková
10
Galéria
Zdroj: Archív Alžbety Peťkovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM