Anton Hrachovský Šport

Slováci zabojujú o účasť na Majstrovstvách Európy: Medzi nimi aj borec z Nových Zámkov

Slovenskú juniorskú reprezentáciu v hádzanej čaká v Prešove kvalifikačný turnaj o postup na Majstrovstvá Európy hráčov do 20 rokov. V nominácii nechýba ani mladá novozámocká spojka.

Ilustračný obrázok k článku Slováci zabojujú o účasť na Majstrovstvách Európy: Medzi nimi aj borec z Nových Zámkov
Zdroj: TASR

Slovenskí mladíci zabojujú nadchádzajúce dni o účasť na ME do 20 rokov, ktoré sa budú konať tento rok na prelome júla a augusta v Dánsku. Doteraz istými účastníkmi šampionátu sú domáci Dáni, ku ktorým sa pridalo Francúzsko, Maďarsko a Španielsko. V nominácii je jediný hráč Nových Zámkov – spojka Filip Ficza (na snímke).

Slováci sa predstavia v 5. kvalifikačnej skupine (hrať sa bude od 8. do 10. apríla 2016 v Prešove), z ktorej postupuje na záverečný turnaj v Dánsku iba víťaz. V rámci prípravy odohral slovenský výber v januári tri prípravné stretnutia proti Izraelu, všetky tri víťazne. Ešte koncom minulého roka zdolal dvakrát i reprezentáci­u Česka.

Reprezentačný tréner Marek Gernát nominoval na kvalifikačný turnaj v Prešove dvadsiatku hráčov zo šiestich klubov. Nechýba medzi nimi ani talentovaný hráč HC Štart Nové Zámky Filip Ficza.

„Do kvalifikácie ideme s najvyššími ambíciami. Chceme postúpiť na Majstrovstvá Európy. Samozrejme, bude to veľmi náročné, keďže Chorvátsko patrí k hádzanárskym veľmociam. A Ukrajina s Fínskom sú tiež veľmi kvalitné tímy,“ priblížil ambície mladých Slovákov Filip Ficza.

„Dôležité bude zvládnuť prvý zápas s Ukrajinou a zvíťaziť v ňom,“ prezrádza recept na úspech mladá novozámocká spojka.

Slováci sa počas tohto víkendu v rámci kvalifikačnej 5. skupiny postupne stretnú s Ukrajinou, Fínskom a favorizovaným Chorvátskom. „Favoritmi sú určite Chorváti. Nesmieme ale podceňovať ani ostatné družstvá, ktoré sú taktiež veľmi kvalitné,“ dodal na záver mladík z Nových Zámkov.

Okrem Prešova sa bude o postup na ME bojovať aj na ďalších siedmich miestach. Z ôsmich štvorčlenných skupín postúpi dovedna dvanásť tímov – z 1. až 4. skupiny si zahrajú na šampionáte prví dvaja, z 5. – 8. skupiny len ich víťazi. Pridajú sa ku kvartetu s istotou účasti Dánsko (organizátor), Francúzsko, Maďarsko a Španielsko (medailisti z ME 2014 hráčov do 18 rokov v Poľsku).

Rozpis kvalifikačného turnaja v Prešove:

  • 8.4.2016 od 16:00 Chorvátsko – Fínsko
  • 8.4.2016 od 18:00 Slovensko – Ukrajina
  • 9.4.2016 od 16:00 Ukrajina – Chorvátsko
  • 9.4.2016 od 18:00 Fínsko – Slovensko
  • 10.4.2016 od 10:30 Fínsko – Ukrajina
  • 10.4.2016 od 12:30 Chorvátsko – Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM