Anton Hrachovský Kultúra

Slobodu zaplatili najvyššou cenou: Festival v Šuranoch pripomenie pohnuté dejiny

Festival slobody, ktorý sa bude konať v Šuranoch, prinesie bohatý program. Dozvieme sa množstvo informácií o temnej stránke európskej histórie.

Ilustračný obrázok k článku Slobodu zaplatili najvyššou cenou: Festival v Šuranoch pripomenie pohnuté dejiny
Zdroj: TASR

Dokumentárne hrané filmy, výstavy, divadelné predstavenia i koncert ponúkne 7. ročník Festivalu slobody. Podujatie, ktoré pripomína a rozoberá obdobia neslobody a totalitné režimy 20. storočia, sa v pondelok 6. novembra začalo v Bratislave. V najbližších dňoch však zavíta aj do Šurian, kde sa na miestnom gymnáziu a Mestskom múzeu odohrá niekoľko stretnutí. Vstup na podujatia je voľný.

Do festivalového výberu sa dostali aj Šurany

„Festival slobody sa opäť tento rok rozšíri aj do regiónov ako jednodňová filmová prehliadka, spojená s diskusiami a iným zaujímavým programom,“ uvádza organizátor, ktorým je Ústav pamäti národa. Popri Šuranoch a Bratislave navštívi festival aj Nemšovú, Bardejov, Trnavu, Brezno a Šintavu.

Témami aktuálneho ročníka sú holokaust, deportácia obyvateľstva do sovietskych pracovných táborov či zaobchádzanie s politickými väzňami a ich rodinami počas obdobia komunizmu. Cieľom je pomôcť udržať živú pamäť svojho mesta a vyzdvihnúť príbehy tých, ktorí ustáli ťažké časy neslobody.

Program Festivalu slobody v Šuranoch

pondelok 13. november

  • 10:40 – 14:20 – Ale sa nám dobre žilo? Pôjde o prednášku, diskusiu a interaktívny test, ktoré na Gymnáziu na Bernolákovej povedie Rastislav Lukáč

utorok 14. november

  • 10:40 – 14:20 – Aké je to vyrastať za železnou oponou. Krátky blok ťažiskovo zameraný na spoločnú interpretáciu ikonotextu Petra Sísa Múr sa pod vedením Hany Zeleňákovej odohrá tiež na miestnom gymnáziu.

streda 15. november

  • 10:30 – 12:15 – Cenzúra v slovenskej literatúre. Daniela Bogdanowicz bude moderovať diskusiu s docentom Igorom Hochelom
  • 18:00 – Stopy v snehu. Slovenský dokumentárny film o pašovaní literatúry do Československa v období neslobody. Obe podujatia sa odohrajú v Mestskom múzeu Šurany v Synagóge.

štvrtok 16. november

  • 18:00 – Úkryt v ZOO. Hraný film o tom, ako sa po vypuknutí vojny v roku 1939 poľská rodina, ktorá vlastní zoo a miluje zvieratá, ocitla v Nemcami okupovanej krajine. Zoo začnú vojaci využívať ako sklad pre svoju muníciu a ich neustála prítomnosť vzbudzuje rôzne strety. Aj toto predstavenie sa odohrá v Mestskom múzeu Šurany.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM