Anton Hrachovský Kultúra

Sila prírody v Zámkoch: Premena do krásy ponúka detailný pohľad na zrod motýľov

Premena do krásy je názov náučnej výstavy o motýľoch. Návštevníci ju môžu zhliadnuť v týchto dňoch v novozámockej minigalérii.

Ilustračný obrázok k článku Sila prírody v Zámkoch: Premena do krásy ponúka detailný pohľad na zrod motýľov
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Hmyz v ohrození

Výstava, ktorej autorkou je Zuzana Hogyová, umožňuje návštevníkovi spoznať veľa zaujímavostí o živote motýľov. Túto skupinu hmyzu ohrozuje najmä zarastanie pôvodných biotopov, chemizácia a intenzifikácia v poľnohospodárstve a do určitej miery aj nelegálny zber.

„Výstava na 12 baneroch zachytáva priebeh vývoja motýľov od vajíčka po dospelého jedinca a tiež poskytuje rôzne zaujímavosti o vybraných motýlích druhoch, ako napríklad, ktorý je majster v umení prežiť, ktorý je najhladnejší s vynikajúcim čuchom alebo kto je extrémny letec,“ uviedla Skalová.

Okrem výstavy bude aj film

Fotografie návštevníkovi priblížia najznámejšie druhy vyskytujúce sa v prírode Slovenska a tiež poznanie, že len u nás bolo doteraz entomológmi zistených viac ako 3600 druhov motýľov. „K výstave je pre zanietených záujemcov o motýle pripravené doplnkové premietanie prírodopisného filmu o denných a nočných motýľoch,“ dodala pracovníčka MsÚ.

Organizátorom výstavy je mesto Nové Zámky, odbor sociálnych vecí, školstva a kultúry, ktorému exponáty zapožičalo Východoslovenské múzeum v Košiciach. Výstava potrvá do 16. júla 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM