Anton Hrachovský Rôzne

Šikovná someliérka Karin z Nových Zámkov žne úspechy na Slovensku i v zahraničí: Aké je tajomstvo jej úspechu?

Karin Kovácsová z Hotelovej akadémie v Nových Zámkoch sa stala celkovou víťazkou medzinárodnej súťaže someliérov do 21 rokov Vitis Tropheé Junior 2016.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná someliérka Karin z Nových Zámkov žne úspechy na Slovensku i v zahraničí: Aké je tajomstvo jej úspechu?
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom apríla sa v Trenčíne konal už tretí ročník someliérskej súťaže do 21 rokov Vitis Tropheé Junior 2016. Po víťazstve spred dvoch rokov, druhom mieste z minulého roka si triumf opäť pripísala talentovaná someliérka z Nových Zámkov. Cieľom súťaže je zdôrazniť krásu, ale aj náročnosť tejto profesie a podporiť vychádzajúce talenty.

Someliér je človek, profesionál, ktorý radí zákazníkom pri výbere vín a ostatných ušľachtilých nápojov. Úloha someliéra v súčasnej gastronómii sa neobmedzuje iba na korektný servis vína a ostatných nápojov. Preto musí ovládať technológiu výroby vína, vinohradnícku a vinársku legislatívu a jeho pôvod.

S Novozámčankou Karin Kovácsovou (na snímke) sme sa po jej víťazstve na celoslovenskej súťaži porozprávali. Prezradila nám, ako sa k someliérsku dostala, čo má na ňom najradšej a čomu by sa chcela venovať v budúcnosti.

Ako ste sa dostali k someliérstvu? Čo vám na ňom učarilo?

K someliérstvu som sa dostala pred 5 rokmi. Ako prváčku ma hneď zaujali rôzne záujmové krúžky, ale jednoznačne najviac someliérsky. Zúčastnila som sa svojej prvej súťaže, bolo to školské kolo a potom to už išlo samo. Najviac mi učarila snaha pani profesorky Blaženy Felvidékyovej, ktorá tento krúžok úspešne vedie dodnes. Spod jej rúk vyšlo mnoho úspešných someliérov a za moje víťazstvo jej vo veľkej miere vďačím aj ja.

Aké úlohy Vás čakali na súťaži v Trenčíne?

Každá súťaž začína základným kolom, ktoré pozostáva z teoretickej a z praktickej časti. Toto kolo zahŕňa písomný test, senzorický test a servis červeného vína. Potom nasleduje finále. Do finálovej časti súťaže postupujú traja súťažiaci základného kola, ktorí dosiahli v celkovom súčte disciplín najvyšší počet bodov. Finále sa skladá zo štyroch disciplín. Sú nimi: doporučenie vhodných nápojov k určenému menu, oprava chýb vo vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Ktorá z tých úloh je pre vás najľahšia a ktorá najťažšia?

Všetky úlohy majú svoju náročnosť a ťažko posúdiť čo je najľahšie. Ale jednoznačne bolo pre mňa najnáročnejšie finále a tam popis senzorických vlastností dvoch vín. To je presne úloha, ktorá je pre someliéra veľmi zásadná a preto si musí svoje senzorické schopnosti neustále zlepšovať.

Za sebou už máte nejaké-tie úspechy. Túto súťaž ste už v minulosti vyhrali. Okrem toho ste sa zúčastnili i celoštátnej súťaže Skills Slovakia (2. miesto) a tiež medzinárodnej súťaži Euroskills (9. miesto). Čo je pre Vás doterajším vrcholom?

V súťaži Vitis Tropheé Junior som získala minulý rok 2. miesto a predminulý rok 1. miesto, takže teraz to bola vlastne obhajoba víťazstva z pred dvoch rokov. Za svoj najväčší doterajší úspech jednoznačne považujem účasť na Euroskills. Táto súťaž sa uskutočnila v roku 2014 vo Francúzskom Lille. Bola to veľká skúsenosť, perfektná súťaž ale jednoznačne najnáročnejšia akej som sa vôbec zúčastnila. Euroskills je vlastne súťaž zručností, kde sme mali predviesť nie len svoje someliérske ale aj barmanské či baristické zručnosti (Karin Kováczová obsadila 9. miesto – pozn. red.).

Ako sa zvyknete na takéto súťaže pripravovať?

Na všetky moje someliérske súťaže sa pripravujem v našej škole, pod vedením pani profesorky Felvidékyovej. Samozrejme každá príprava je časovo náročná a väčšinou si to vždy vyžaduje veľa námahy, ale stojí to za to.

Vedeli by ste spomenúť dáku vtipnú alebo kurióznu príhodu zo sveta someliérstva, ktorú ste zažili?

Určite je ich veľa, najmä keď je človek pod tlakom robí rôzne faux pas. Ale moja taká najväčšia je, že po dosúťažení si nikdy nepamätám nič zo svojho vystúpenia. Ovládne ma ozaj veľký stres, ktorý vraj nevidieť ale je tak silný, že mám výpadok a svoje vystúpenie si vždy musím pozrieť spätne z nahrávok.

Keď porovnáte Slovenské someliérstvo so zahraničným (napr. s francúzskym), aké sú rozdiely? Sú vôbec nejaké zásadné? 

Slovensko je na veľmi vysokej úrovni, čo sa týka súťaží z môjho pohľadu a veľa mi pomohli vedomosti, ktoré som si z nich zobrala. Vo Francúzsku som vedela svoje získané zručnosti z domácich súťaží veľmi dobre využiť, a práve to mi pomohlo aj v tom, aby som v someliértve na Euroskills excelovala.

Čo je vašim snom z profesionálneho hľadiska?

Mám veľa snov, ktoré si pomaličky aj napĺňam. Jednoz­načne sa týkajú lásky k vínu a k samotnému povolaniu someliéra.

Čítajte tiež:
Folklór je stále v móde: Novozámocký súbor chystá veľký nábor!
Novozámčan Marián (42) precestoval kus sveta: Foťák vždy pri sebe, FOTO
František (74) dostal od americkej armády fotku, kde našiel vlastný hrob: Na bombardovanie sa nedá zabudnúť!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM