Anton Hrachovský Samospráva

Seniori sú terčom kriminality: Nové Zámky sa zapoja do projektu na ich ochranu!

Jednou z ohrozených skupín obyvateľstva sú seniori. Aj pre nich je potrebná ochrana prevenciou. Polícia často vyšetruje prípady, kedy obeťou trestnej činnosti bola práve táto skupina.

Ilustračný obrázok k článku Seniori sú terčom kriminality: Nové Zámky sa zapoja do projektu na ich ochranu!
Zdroj: TASR

Do projektu na ochranu seniorov sa zapojili aj Nové Zámky. Starší ľudia sa stále stávajú obeťou trestných činov. Často pre svoju dôverčivosť, dobrosrdečnosť, ochotu pomôcť, bezbrannosť, zlý zdravotný stav alebo pre svoj vysoký vek. Za seniora sa podľa zákona označuje osoba staršia ako 60 rokov.

Do prevencie sa zapoja aj Nové Zámky

Trestné činy páchané na senioroch nie sú v Nových Zámkoch a okolí ničím výnimočným. O poskytnutie dotácie v rámci výzvy programu ´Prevencia kriminality u seniorov´ sa teda uchádzalo i naše mesto.

„Treba predchádzať kriminálnym činom, ktoré sa páchajú na našich starších spoluobčanoch. Čím viac pozornosti sa bude venovať prevencii a vysvetľovaniu, tým viac im budeme môcť byť nápomocní, aby sa mohli takýmto nepríjemným skúsenostiam vyvarovať. Tento projekt veľmi vítam,“ nechala sa počuť poslankyňa Helena Bohátová.

Návrh odsúhlasili

Poslanci mesta predložený návrh o spolufinancovaní uvedeného projektu schválili na ostatnom mestskom zastupiteľstve. „Mestské zastupiteľstvo schvaľuje spolufinancovanie vo výške najmenej 5% z celkových predpokladaných výdavkov projektu ´Prevencia kriminality u seniorov´ z rozpočtu mesta na rok 2016,“ znel odsúhlasený návrh poslancami mesta.

Predmetom projektu budú preventívne aktivity smerujúce k riešeniu aktuálnych otázok rizikovej skupiny obyvateľstva – seniorov, s ohľadom na znižovanie kriminality a jej prevenciu na senioroch páchanú. Predpokladaný rozpočet projektu predstavuje 10-tisíc eur, z toho 95 % zabezpečí Ministerstvo vnútra SR. Spoluúčasť mesta predstavuje 5% z celkového rozpočtu, t.j. 500 eur. Projekt by sa mal realizovať ešte v roku 2016.

Najčastejšie legendy pri páchaní kriminality na senioroch*

  • vnuk – patrí k najpoužívanejším legendám. Spočíva v tom, že páchateľ volá seniorovi na telefónnu linku ako jeho príbuzný a žiada požičať peniaze na rôzne účely (napr. kúpa auta, darček pre rodičov)
  • kamión – páchatelia oslovujú seniorov priamo na ulici s tým, že potrebujú požičať peniaze na operáciu ich príbuzného, ktorý mal ťažkú dopravnú nehodu s kamiónom a leží v nemocnici.
  • služby – páchatelia vystupujú najčastejšie ako pracovníci plynární, elektrární, vodární, sociálnych úradov, poisťovní, farských úradov, dôchodkových úradov, či iných inštitúcií a oslovujú seniorov priamo v ich domácnostiach pod zámienkou, že im prišli vrátiť preplatok alebo inkasovať nedoplatok za poskytnuté služby (napr. voda, plyn) alebo im prišli vymeniť, či skontrolovať elektromery, vodovodné potrubie, či zvýšiť dôchodok alebo vyplatiť sociálny príspevok

*podľa materiálov zo zasadnutia Rady vlády 06/2015

Môže vás zaujímať:

V Nových Zámkoch pribudne nová trieda: Určená je pre intelektovo nadaných žiakov

Mestskí poslanci schválili zmenu účelu dotácií: Koľko dostanú kultúrne a školské organizácie?

Základné školy v Nových Zámkoch: Koľko prváčikov nastúpi do nového školského roka?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM