Viktória Botošová Správy

Samosprávy dali hlavy dokopy, chcú zvýšiť bezpečnosť: Nápad bol pritom veľmi jednoduchý

Naozaj stačí veľmi málo, tak ako aj tomto prípade. Stačilo len možno viac komunikácie a zrodila sa spolupráca, ktorá má za cieľ efektivitu a bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Samosprávy dali hlavy dokopy, chcú zvýšiť bezpečnosť: Nápad bol pritom veľmi jednoduchý
Zdroj: TASR

Nápad, ktorý sa v našich šírkach len tak nevidí, dostali v Dvoroch nad Žitavou a v Hurbanove. Dohodli sa, že podpíšu zmluvu o spolupráci Hurbanova a Dvorov nad Žitavou medzi obecnými políciami.

Momentálne majú OcP Dvory nad Žitavou 6 a MsP Hurbanovo 10 príslušníkov. Ako vysvetľuje prednosta Obecného úradu vo Dvoroch nad Žitavou Peter Ágh, v tomto prípade nie je cieľom šetrenie finančných prostriedkov, ale zlepšenie a zefektívnenie práce polícií.

„Môžeme ponúknuť občanom služby, ktoré v minulosti nemali, napríklad v oblasti prevencie, skorších a efektívnejších zásahov, detský tábor polície a podobne. Napríklad Obec Dvory nad Žitavou má dnes profesionálneho preventistu a Hurbanovo odborníka na výcvik policajných psov a zmluva nám umožňuje si ich navzájom „požičať“,“ vysvetľuje možnosť spolupráce prednosta Ágh.

Ako pokračuje, začiatkom roka OcP Dvory kúpili svojho prvého policajného psa, ktorý takto dostáva odborný výcvik a nielen pes ale aj príslušníci OcP. „Pri obecných slávnostiach si zas koordinujeme termínovo, aby sa neprekrývali a v daný deň idú slúžiť aj policajti z druhej obce tam, kde je väčšie zhromaždenie ľudí,“ ukončil.

V piatok 27. novembra 2015 sa v kaštieli v Hurbanove podpíše zmluva o spolupráci Hurbanova a Dvorov nad Žitavou medzi obecnými políciami. Podľa slov prednostu, je to historicky prvá zmluva na Slovensku v tejto oblasti. Vymedzuje spoluprácu dvoch nezávislých samospráv v oblasti prevencie, kontrolnej a represívnej činnosti, výmeny skúseností a výmeny odborníkov v určitých oblastiach oboch obecných polícií, informoval prednosta Obecného úradu vo Dvoroch nad Žitavou Peter Ágh.

„Za mesto Hurbanovo podpíše zmluvu primátorka Ildikó Basternáková a za obec Dvory nad Žitavou starosta Branislav Becík,“ konštatoval. Dodal, že podpísaním tejto zmluvy o spolupráci sa otvárajú nové možnosti rozvoja oboch obecných polícií, nakoľko im umožňuje si v určitých oblastiach jednoducho „požičať“ odborníka z druhej obce.

Foto: ilustračné
Zdroj: Dnes 24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM