Anton Hrachovský Rôzne

ROZHOVOR s cvičiteľkou Tamarou: Človeku sa s jogou zmení život

Tamara Tóth je Novozámčanka, ktorá sa venuje netradičnej aktivite. Joga sa stala jej hobby a prácou zároveň. Čo môže toto cvičenie ponúknuť?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s cvičiteľkou Tamarou: Človeku sa s jogou zmení život
Zdroj: Archív Tamary Tóth

Novozámčanka Tamara (na snímke) začala s jogou zo zvedavosti – chcela vedieť, čo sa pod tým „magickým“ názvom joga vlastne skrýva. Toto cvičenie nielen ducha ale aj fyzična ju očarilo natoľko, že sa postupne sama stala inštruktorkou. Dnes je inštruktorkou jogy a pripravuje Medzinárodný deň jogy, ktorý sa uskutoční 21. júna na novozámockej Sihoti.

Tamarou Tóth sme sa porozprávali o jej vzťahu k joge.

Čo to joga vlastne je?

Joga je veda o tele a mysli. Vznikla pred viac ako 5 000 rokmi v Indii. Učí nás, ako má byť človek v harmónii sám so sebou, so svojím prostredím, svojim telom, mysľou a duchom.

Ako ste sa k joge dostali Vy? Čo Vás k nej priviedlo?

Dlho ma zaujímalo čo je na joge také zaujímavé, že to zaujalo toľko miliónov ľudí. Hneď ako som mala možnosť, zašla som na hodinu jogy, ktorú robil jeden jogín. Počas cvičenia som sa cítila veľmi príjemne, pravideľné a vedomé dýchanmie mi pomohlo úplne si uvoľniť moje telo a myseľ, no zároveň som si riadne zacvičila. Pri konci v meditácii som cítila niečo, čo ešte pred tým nikdy. A práve vtedy som si povedala, že toto sa chcem naučiť a chcem aby sa ľudia cítili tak dobre, ako ja vtedy.

Aké druhy/školy jogy existujú? Akému sa venujete Vy?

Po pár mesiacoch precvičovania som našla akreditovanú školu jogy Yoga Vidyalaya v Bratislave, kde školia inštruktorov jogy 1. Kvalifikačného stupňa. Bolo to pod vedením Fredyho Ayisyho a Aďky Pročkovej.

Stále pribúdajú nové druhy jogy. Okrem klasickej Hatha jogy, ktorej sa venujem ja, je veľmi populárna aj napríklad power joga, ktorá je silovo náročnejšia, Jin joga, ktorá je jemnejšia, ale je tu aj Bikram joga alebo Hot joga, ktorá sa cvičí pri teplote 40 stupňov.

Čím všetkým si u vás prejdú nováčikovia? Sú nejaké rituály pre začiatočníkov? Alebo niečo, čo by mali absolvovať…

Na to aby sa niekto stal inštruktorom jogy, by mal absolvovať školenie, kde sa budúci inštruktori učia o anatómii a fyziológii tela, o histórii a význame jogy a samozrejme o meditácii, správnom dýchaní a správnom držaní teľa v pozíciách.

Čo joga prinesie človeku? Má napr. aj detoxikačné účinky?

Po tom všetkom môžem povedať, že sa človeku zmení život. Zrazu zistí, že má viac trpezlivosti, je pokojnejší a cíti sa vyrovnanejší. V rovnováhe sú naše emócie, myšlienky a činy. Cíti spojenie s prírodou, naučí sa ovládať svoje pocity. Jogové cvičenia majú detoxikačné účinky, zlepšujú krvný obeh, stimulujú vnútorné orgány a endokrinný systém nášho tela, zlepší sa kondícia a telo je odolnejšie voči stresu a chorobám.

Ako často sa cvičí joga v Nových Zámkoch a kde?

V Nových Zámkoch mám hodiny jogy tri krát do týždňa, utorky od 17:00 a piatky od 18:00 v posilňovni Gold Gym, na Bitúnkovej ulici, nedele od 19:00 v Crossfit Redoubt na Viničnej ulici za Kauflandom a každú sobotu od 17:00 cvičíme jogu vonku v prírode, pod holým nebom v parku Sihoť. Všetky hodiny a informácie sú vypísané aj na facebookovej stránke Joga s Tami.

Všetci tí, ktorí s jogou koketujú, majú jedinečnú možnosť si ju vyskúšať naživo počas Medzinárodného jógového dňa na atletickom štadióne na Sihoti, ktorý sa bude konať 21. júna 2016. Celodenná akcia s voľným vstupom ponúkne záujemcom pestrý program ako napr. vedené meditácie v podaní Lámu Tibora a jeho manželky Darshan z Tibetského parku mieru a harmónie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM