Rôzne

Rómovia v Jánošíkove dostali šaty a obuv: Veci im priniesli policajti

V osade Jánošíkovo pri Tvrdošovciach sa tešili dospelí i deti. Šaty a topánky sa im zídu, najviac však vraj potrebujú prácu.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia v Jánošíkove dostali šaty a obuv: Veci im priniesli policajti
Zdroj: Dnes24.sk

Darcami boli policajti z novozámockého obvodu, ktorí sa zapojili do zbierky vyhlásenej Krajským policajným riaditeľstvom v Nitre. Do Jánošíkova dorazili policajné autá v stredu popoludní. Policajti povynášali do osady tašky plné oblečenia, obuvi i hračiek zo zbierky. Rómovia sa najskôr hanbili, no napokon s neskrývanou radosťou sa prehŕňali v prinesených veciach.

Obyvatelia Jánošíkova sa tešili

Radosť mali zo všetkého, čo im policajti priniesli.

„Bývam tu už 12 rokov, no takúto pomoc sme tu ešte nemali,“ prezradila Henrieta Ciroková, prekvapená obyvateľka osady.

„Pomoc sa zíde furt, stále,“ hovorí Hajnalka Morvajová, ďalšia žena z osady.

„Čo potrebujem? Ja nič také len takýchto macíkov pre detičky, mám ich veľa,“ povedal Zoltán Danko, ktorý tu tiež žije. „Toho je veľmi veľa, čo by sme my potrebovali, hlavne robotu,“ dodáva.

Policajti pomohli radi

„Videli sme aké majú problémy a čo najviac potrebujú, zato sme práve tieto veci doniesli sem …aspoň takýmto spôsobom sme sa im snažili pomôcť. Väčšinou keď sú problémy, tak sú po sociálnych dávkach, malé percento z týchto ľudí má zamestnanie, vidíte väčšinou matky 3–4 deti,“ uviedol Juraj Šutka z novozámockej polície.

„Po vyhlásení bola tá zbierka dobrovoľná, takže nebolo potrebné niečo zvlášť dodávať! To sme chceli ukázať, že nie sme len tou represívnou zložkou, ale v prvom rade sme ľuďmi,“ pridáva sa k názoru kolegu Róbert Virág, zástupca riaditeľa Obvodného oddelenia Nové Zámky.

Nie všade takúto pomoc prijmú

Policajti, ktorí pravidelne navštevujú podobné osady majú však aj opačné skúsenosti. Stalo sa, že ľudia, ktorým priniesli pomoc v podobnej forme ňou opovrhli – čakali len na peniaze.

„Na obvodnom oddelení máme my 2 referentov špecialistov, pre prácu s komunitami, komunikujú o problémoch prv, než by tie problémy nejaké konkrétne nastali,“ hovorí Róbert Virág.

„Rozprávajú sa s nami, zvyknú nám hovoriť, aké majú problémy a čo by najviac potrebovali,“ povedal svoju skúsenosť Juraj Šutka, referent špecialista OO PZ Nové Zámky.

Policajti pomohli rodinám aj v decembri

Takáto zbierka už prebehla aj v decembri minulého roka. Zbierku šatstva policajti z Odboru poriadkovej polície Krajského riaditeľstva PZ v Nitre odniesli vtedy do Kolárova. V osade Dankó Pišta ich odovzdali do niekoľkých rodín. Akcia sa osvedčila, a tak v nej pokračujú a budú aj v budúcnosti.

Sociálne slabším v tejto osade sa rozhodli pomôcť zamestnanci polície. Myšlienka pomôcť sociálne slabším rodinám napadla samotným policajtom, ktorí denne prichádzajú do kontaktu s týmito ľuďmi.

„Ďakujeme pekne za všetko …,“ odkazujú rómovia z Jánošíkova.

Sara

Rómovia-Jánošíkovo
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM