Anton Hrachovský Futbal

Rodák z okresu medzi TOP futbalistami roka: Po EURO 2016 prišla ďalšia pocta

Druhé miesto v slovenskej najvyššej súťaži, účasť na európskom šampionáte a miesto medzi najlepšími hráčmi Fortuna ligy. Aj taká bola sezóna futbalistu pôvodom z okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Rodák z okresu medzi TOP futbalistami roka: Po EURO 2016 prišla ďalšia pocta
Zdroj: TASR

Do ideálnej zostavy uplynulého ročníka najvyššej slovenskej futbalovej súťaže vybrali odborníci hráčov z piatich klubov. Jedným z jedenástky najlepších je i rodák z novozámockého okresu a účastník EURO 2016 Kornel Saláta. Obranca pôvodom z Kamenice nad Hronom (okres Nové Zámky), ktorý pôsobí v súčasnosti ako pilier obrany slávneho ŠK Slovan Bratislava, získal medzi odborníkmi 19 hlasov.

Jedenástka Fortuna ligy 2015/2016:

Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava, 20 hlasov) – Martin Šulek (AS Trenčín, 9), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava, 19), Milan Škriniar (MŠK Žilina, 9), Kingsley Madu (AS Trenčín, 19) – Viktor Pečovský (MŠK Žilina, 15), Ibrahim Rabiu (AS Trenčín, 12) – Gino van Kessel (AS Trenčín, 13), Matúš Bero (AS Trenčín, 20), Erik Pačinda (FC DAC 1904 Dunajská Streda, 6) – David Depetris (FC Spartak Trnava, 8)

S účasťou na európskom šampionáte vo Francúzsku

Saláta má za sebou bohatý ročník. So svojím klubom skončil v lige na druhej priečke, 12 bodov za majstrovským Trenčínom. Aj vďaka jeho výkonom Slovan inkasoval v priebehu uplynulej sezóne 2015/2016 v lige iba 25 krát, čo je najmenej spomedzi všetkých účastníkov. Do streleckých štatistík si ako obranca stihol pripísať dva góly a sezónu zakončil účikovaním v najcennejšom drese na misii vo Francúzsku.

Spomedzi hráčov slovenskej Fortuny ligy boli v konečnom menoslove trénera Jána Kozáka pre EURO iba traja futbalisti. Brankár Ján Mucha, stredopoliar Viktor Pečovský a práve stopér Kornel Saláta. Tretí menovaný je, podobne ako aj Pečovský, pevnou súčasťou reprezentačného výberu slovenského reprezentačného lodivoda. Počas duelov na EURO 2016 vo Francúzsku však Saláta zasiahol iba do osemfinálového stretnutia s Nemeckom, keď v 84. minúte striedal Norberta Gyömbéra. Necelých 48 hodín po vypadnutí Slovenska z ME čakala na Salátu albánska prekážka v novom ročníku kvalifikácie Európskej ligy.

Náročný program si všimli aj v zahraničí

Fakt, že niektorí hráči, ktorí sa predstavili na šampionáte vo Francúzsku, nemali potrebný dostatok času na regeneráciu a prípravu na ďalšie stretnutia, si všimla aj Medzinárodná asociácia profesionálnych futbalistov FIFPro. „Saláta je jedným z 13 hráčov, ktorí sa predstavili na EURO 2016 a krátko po vypadnutí ich čakali zápasy európskych pohárov. Rovnaký problém majú aj niektorí hráči Poľska, Maďarska a Islandu,“ píše sa na stránke FIFPro. „Je to veľmi frustrujúce, pretože hráči aj kluby tvrdo drú celú sezónu, aby si vydobili miesto v kvalifikačných kolách Ligy majstrov alebo Európskej ligy,“ vysvetlil Tijs Tummers, vedúci technickej komisie FIFPro.

„Vedecký výskum ukázal, že na úplnú regeneráciu po zápase a minimalizáciu zranení potrebujú hráči trojdňovú pauzu. Hráči by tiež mali mať priestor 3–4 týždne na oddych po skončení každej sezóny,“ povedal Vincent Gouttebarge, šéf lekárskeho oddelenia FIFPro.

Uvedomuje si zápasový deficit

Tvrdenie hráčskej sociácie však momentálne nie celkom platí v Salátovom prípade, keďže počas zápasov EURO 2016 absolvoval na trávniku len niečo cez 6 minút. Predtým sa naposledy v reprezentačnom drese predstavil ešte počas prípravy na francúzske EURO proti Gruzínsku. Ani nie 48 hodín po vypadnutí zo šampionátu sa Saláta predstavil, spolu s ďalším slovanistom z Kozákovho výberu Jánom Muchom, v prvom stretnutí dvojzápasu Európskej ligy proti albánskemu vicemajtrovi FK Partizani Tirana.

Samotný hráč si svoj menší zápasový deficit uvedomuje. „Zápasová prax mi chýba. Fyzicky sa však cítim dobre. V reprezentácii sme niekedy trénovali aj dvojfázovo, takže kondíciu mám a odohrať celý duel v Albánsku nebol problém,“ vyhlásil po zápase Európskej ligy proti albánskemu celku pre klubový web ´belasých´ Saláta. Zápas sa skončil bez gólov, na trávniku bol aj Saláta, ktorý obhospodaroval pravú časť obrannej formácie.

„V prvom zápase sme určite boli lepším mužstvom. Nedali sme však gól, čo nás mrzí. Domáci hrali to, na čo sme sa pripravovali, aj keď ja osobne som očakával, že budú aktívnejší aj v ofenzíve. Snažili sa hlavne neinkasovať, do tlaku alebo väčšieho počtu šancí sme ich nepustili. Spoliehali sa na brejky a na štandardné situácie, lebo majú vysokých obrancov, ktorí dobre hlavičkujú,“ zhodnotil Saláta úvodný zápas tohtoročnej edície Európskej ligy.

Odveta Európskej ligy je na programe 7. júla v Senici. „Albánci budú brániť a hrať na protiútoky. Kým cítia šancu, bojujú ako o život. Preto musíme ich odpor zlomiť čo najskôr,“ prezradil Kornel Saláta.

Môže vás zaujímať:

Slovenská futbalová ikona Anton Dragúň: Nové Zámky sú športovo-zánikové mesto

Veľké problémy novozámockého futbalu: Svoje si povedal i známy Ladislav Borbély, VIDEO

Šance futbalovej reprezentácie proti Anglicku? Osobnosti novozámockého futbalu o šampionáte

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM