Anton Hrachovský Samospráva

Rekonštrukcie ciest v Nových Zámkoch: Ktoré úseky sú na pláne v roku 2018?

Kvalita ciest v meste prekáža nejednému Novozámčanovi. Mesto ohlásilo, že v roku 2018 podstúpi doteraz najrozsiahlejšiu rekonštrukciu.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcie ciest v Nových Zámkoch: Ktoré úseky sú na pláne v roku 2018?
Zdroj: Dnes24.sk

Po roku priebehu verejného obstarávania na zhotoviteľa rekonštrukcie ciest na území mesta bola podpísaná zmluva. Začala sa tak ich najrozsiahlejšia rekonštrukcia za posledné desaťročia.

Jesenského hotová

Jednou z ciest, ktorá by bola vhodná do kampane na terénne bicykle či autá je i Jesenského ulica. Tá už má po dlhých mesiacoch nový asfaltový povrch. Je súčasťou plánov, výsledkom ktorých by mali byť v prvej etape zrekonštruované aj ďalšie komunikácie v meste. Podľa vlastných slov ušetrilo mesto vďaka verejnému obstarávaniu viac ako 350-tisíc eur.

Začiatkom decembra 2017 tak mesto uzavrelo zmluvu na obnovu povrchov miestnych komunikácií. Zahŕňa deväť úsekov, približne sedem kilometrov mestských ciest s rozlohou viac ako 38-tisíc štvorcových metrov.

V marci 2017 mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukcie ciest. „Rekonštrukciu ciest bude mesto splácať desať rokov. Počas celých tých desiatich rokov bude trvať záručná lehota na kvalitu prác – hoci obvykle sa poskytuje päťročná. Súťaž prebiehala úplne transparentne a striktne podľa litery zákona. To znamená, že každý neúspešný účastník súťaže sa môže odvolať a Úrad pre verejné obstarávanie sa tým musí zaoberať. Mesto tento proces nijako nemôže urýchliť,“ povedal Jaroslav Mrváň, vedúci odboru územného rozvoja a architektúry mestského úradu.

Ďalšie úseky etapy č.1

Víťazom elektronickej aukcie sa stala spoločnosť Doprastav Asfalt Zvolen, ktorá nakoniec ponúkla sumu 955-tisíc eur vrátane DPH, čo predstavovalo oproti pôvodnému rozpočtu úsporu zhruba 350-tisíc eur. Podľa zmluvy, ktorú mesto začiatkom decembra podpísalo, má táto firma do šiestich mesiacov od odovzdania staveniska zrekonštruovať deväť úsekov mestských ciest.

Ide o tieto úseky:

  • Jesenského
  • Šulekova
  • T.G. Masaryka
  • Ľ. Štúra
  • Čerešňová – Lesná
  • Bočná
  • J. Kráľa
  • Michalská bašta
  • Kukučínova

Jesenského je teda hotová, na jar budú pokračovať práce ďalšími úsekmi. Na záver prvej etapy sa bude rekonštruovať vozovka na Čerešňovej. Tento úsek je podľa Mrváňa najdlhším aj najkomplikova­nejším, na niektorých úsekoch je tu cesta dokonca zvlnená. Hrozí, že po odkrytí povrchu sa nájdu ďalšie defekty, ktoré bude treba opraviť. „Už niekoľko desiatok rokov sa mestské cesty plátali a fľakovali, ale rekonštrukcia povrchov v takomto rozsahu sa tu ešte nerobila. V súčasnosti už pripravujeme druhú etapu a opravy povrchov ďalších ulíc. Medzitým chceme pripraviť podklady pre výstavbu úplne novej cesty na Fajkovej ulici a predĺženie Mederskej ulice,“ predstavil plány radnice Mrváň.

„Verím, že bude slúžiť k spokojnosti našich obyvateľov, rovnako ako ďalšie ulice, ktoré v prvej etape budú zrekonštruované,“ uviedol primátor mesta Otokar Klein na svojom facebooku. Medzi ďalšími cestami, ktoré prejdú opravou sú Šulekova, T. G Masaryka, Ľudovíta Štúra, Čerešňová – Lesná, Bočná, Janka Kráľa, Michalská bašta a Kukučínova.

Nechajme sa teda prekvapiť…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM