Viktória Botošová Rôzne

Rekonštrukcia novozámockej jazdiarne v procese: Vyskytli sa aj nečakané problémy

Unikátna jazdiareň, ktorá bola postavená pre cisársko-kráľovský pluk a je bezpochyby jednou z pých nášho mesta. Počas bombardovania Nových Zámkov na konci druhej svetovej vojny bola síce zničená, tak ako väčšina historických budov v meste, no na jej rekonštrukcii sa usilovne pracuje.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia novozámockej jazdiarne v procese: Vyskytli sa aj nečakané problémy
Zdroj: Dnes24.sk

Novozámockí poslanci na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili finančnú spoluúčasť mesta na oprave jazdiarne. Na jej rekonštrukciu si Mesto Nové Zámky zobralo úver vo výške 307 719,19 eur. Ako pokračuje momentálne rekonštrukcia jazdiarne? V tejto súvislosti nás informovala Petronela Bernáth z Mestského úradu Nové Zámky. „Práce na rekonštrukcii Jazdiarne pokračujú plynulo v zmysle uzatvorenej Zmluvy o diele,“ uvádza.

Ako nám prezradila, pri rekonštrukcii sa vyskytli aj nečakané problémy. „Pri čistení pôvodných väzníkov sa zistilo poškodenie niektorých väzníkov hnilobou. Po konzultácii problému so statikom sa poškodené časti nahradili novými väzníkmi, čo neovplyvní termín ukončenia rekonštrukčných prác. Problémy zistené počas rekonštrukcie sa operatívne riešia s externým dozorom ako aj s projektantmi jednotlivých ucelených častí stavby,“ vysvetlila Petronela Bernáth.

V akej fáze sa rekonštrukcia momentálne nachádza? „V súčasnosti sa na objekte realizujú hrubé montáže elektriky, vody, kúrenia, plynoinštalácie, vnútorné silnoprúdové rozvody a rozvody vzduchotechniky. V rámci inžinierskych sietí sú položené : vnútro areálový vodovod, vnútro areálová kanalizácia, vnútro areálová prípojka plynu," opísala priebeh rekonštrukcie.

Ako dodáva na záver, jazdiareň bude po rekonštrukcii slúžiť na kultúrno-spoločenské účely pre občanov nášho mesta. Mesto prednedávnom na svojom oficiálnom webe zverejnilo aj vizualizáciu osvetlenia jazdiarne, ktorá je voľne k nahliadnutiu.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: Dnes24 / Oficiálne stránky mesta Nové Zámky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM