Anton Hrachovský Samospráva

Radnica rozšíri ponuku sociálnych služieb: V Zámkoch pribudne sociálny taxík

Medzi sociálne služby poskytované novozámockou radnicou pribudne jedna nová. Ocenia ju hlavne starší a zdravotne postihnutí obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Radnica rozšíri ponuku sociálnych služieb: V Zámkoch pribudne sociálny taxík
Zdroj: TASR

Sociálny taxík v Nových Zámkoch

Sociálne služby poskytované mestom Nové Zámky sa od 1. septembra 2017 rozšíria o prepravnú službu – tzv. sociálny taxík.

Financovanie ´taxíka´ bude záležať od toho, či bude klient využívať túto službu na základe predplateného balíka alebo jednorazovo, pričom počet najazdených kilometrov nebude hrať rolu. V prípade, že pôjde o prepravu ťažko zdravotne postihnutej osoby so sprievodom, bude preprava pre obe osoby bezplatná.

„V prípade predplateného balíčka bude cena 50 centov za jazdu. V prípade jednorazového využitia sociálneho taxíka bude cena za jazdu 70 centov. V prípade, že ide o osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na sprievod, tak sa poplatok za prepravu neplatí,“ vysvetlila Denisa Felixová z Mestského úradu v Nových Zámkoch. "Táto služba vychádza z plánu komunitných služieb, bola plánovaná, je o ňu záujem a seniori ju privítajú,“ dodala Denisa Felixová.

Mesto bude službu prevádzkovať v pracovných dňoch, v pondelok až štvrtok to bude od 07:00 do 15:00 a v piatok od 07:00 do 13:00. Poskytovať ju bude osobám, ktoré sú odkázané na individuálnu prepravu osobným autom na základe posudku vydaného príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny alebo osobám s nepriaznivým zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu po rovine alebo po schodoch a obmedzenou schopnosťou orientácie.

Zmeny poplatkov v jasliach

Jednou z poskytovaných služieb sú aj mestské jasle na Nábrežnej ulici. Mesto ich však po novom musí podľa zákona do konca roka 2017 registrovať ako sociálnu službu na podporu rodiny s deťmi a zosúlaďovania rodinného s pracovným životom.

Tu radnica nastavila nový spôsob financovania. Rodičia zaplatia paušálne 280 eur mesačne, ktoré im budú z veľkej časti preplatené úradom práce z príspevku. Poplatok za celodennú stravu v jasliach sa zníži na 1 euro na osobu a deň.

Okrem spomínaných služieb poskytuje mesto aj terénnu sociálnu službu krízovej intervencie, nocľaháreň, pomoc pri osobnej starostlivosti o dieťa, domácu opatrovateľskú službu, odľahčovaciu službu, denné centrum a jedáleň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM