Andrea Ballayová Rôzne

Prvý platinový kalendár

Medzinárodne uznávaný fotograf Robert Vano,

ktorý pochádza z Nových Zámkov, nafotil prvý platinový kalendár. S týmto projektom prichádza po úspešnej retrospektívnej výstave The Platinum Collection, ktorú videli tisíce návštevníkov v Prahe a Moskve.
Vano je jedným z mála fotografov na svete, ktorí vyrábajú fotografie vzácnou a náročnou platinovou technikou – fotografi ju používali na prelome 19. a 20. storočia. Neskôr však bolo tohto kovu málo a navyše bol drahý, tak ho nahradila technológia, pri ktorej sa používa striebro. Platinové tlače preto dnes patria medzi zberateľské klenoty.
Podľa Aleša Ondrovčíka, ktorý kalendár produkoval spolu s fotografom, Vano platinovú technológiu znova objavil pre súčasných milovníkov fotografie a pri výrobe kalendára sa inšpiroval aj slávnymi kalendármi Pirelli.
Platinový kalendár je veľmi hodnotný tým, že sa na ňom nachádza poplatinovaná strieborná platnička s rozmermi 1×75×35 mm, na ktorej je 24-karátovým zlatom napísané logo firmy, pre ktorú bol projekt zrealizovaný. Ďalšou zaujímavosťou je 13. strana kalendára, na ktorej sa nachádza portrét Roberta Vana z dielne Oldřicha Kulhánka, autora mnohých českých bankoviek.
Dielo vychádza v limitovanej edícii 150 kusov. Jeden z nich dnes večer vydražia v pražskom hoteli InterContinental za účasti autorov. Kalendár sa dostal do 5. ročníka Aukcie fotografií pre Leontinku. Výťažok z charitatívnej dražby pomôže zrakovo postihnutým deťom.
TASR informoval Mayo Hirc z PR servisu Roberta Vana na Slovensku.

Robert Va?o
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM