Anton Hrachovský Kultúra

Pripomenieme si pohnutú minulosť: V Nových Zámkoch a okolí oslávime výročie SNP

Slovenské národné povstanie má v histórii Slovenska svoje pevné miesto. Najbližšie dni sa na Slovensku budú niesť v duchu osláv jeho 72. výročia.

Ilustračný obrázok k článku Pripomenieme si pohnutú minulosť: V Nových Zámkoch a okolí oslávime výročie SNP
Zdroj: TASR

Slovenské národné povstanie bolo ozbrojeným povstaním slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie Slovenskej republiky. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami. Jeho hlavným centrom bola Banská Bystrica a nakoniec bolo potlačené v noci z 27. na 28. októbra 1944.

Práve preto si Slováci po celej krajine každoročne uctia pamiatku padlých predkov spomienkovými zhromaždeniami a slávnosťami. Najväčšie oslavy sa chystajú tradične v Banskej Bystrici, spomínať sa však bude aj na území nášho okresu. Tento rok ide už o 72. výročie tejto udalosti.

V Nových Zámkoch

Mesto Nové Zámky organizuje i tento rok spomienkové stretnutie, ktoré sa konáva každoročne pri príležitosti osláv Slovenského národného povstania. Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 72.výročia Slovenského národného povstania sa bude v Nových Zámkoch konať 26. augusta 2016 o 12:00 pri Pamätníku obetiam násilia na Michalskej bašte.

V Šuranoch

Šurany na tom nebudú z pohľadu osláv výročia SNP inak. Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so slovenským zväzom protifašistických bojovníkov zorganizovali oslavy výročia povstania SNP. Tie sa budú konať 30. augusta o 18:00 pri Pamätníku SNP. O hudobný program sa postará ženská spevácka skupina Šurianka.

V Štúrove

72. výročie SNP si pripomenú aj v Štúrove, konkrétne 25. augusta o 14:00 na pešej zóne. Organizátorom je Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a mesto Štúrovo. Pre návštevníkov je prichystaný i kultúrny program.

Program osláv v Štúrove:

  • Hymna
  • Báseň
  • Príhovor primátora
  • Kultúrny program – ZUŠ
  • Ukončenie oficiálnej časti
  • Zapálenie partizánskej vatry o 19:00 (priestor bývalej kompy)
  • Neformálne posedenie s občerstvením

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM