Viktória Botošová Šport

Priemstav bude žiť americkým futbalom: Slovenská reprezentácia sa takto pripravuje v Zámkoch

Tvrdý šport a drsní hráči. Už čoskoro sa môžeme tešiť na posledný tréningový kemp slovenskej reprezentácie v americkom futbale v Nových Zámkoch. Vieme čo všetko tam na fanúšikov tohto športu čaká!

Ilustračný obrázok k článku Priemstav bude žiť americkým futbalom: Slovenská reprezentácia sa takto pripravuje v Zámkoch
Zdroj: Dnes24.sk

Tento víkend sa uskutoční príprava reprezentačného tímu na kvalifikačný zápas ME 2016.„Chalani sa budú pripravovať na ihrisku v sobotu od 10:00 do cca 17:00 hod. V nedeľu sa hráči potrápia od 11-tej do 15-tej. Vždy majú však hodinovú prestávku na obed, potom sa maká ďalej. V nedeľu okolo 13:00 sa uskutoční simulovaný zápas Offense vs. Defense, čo je asi najzaujímavejšia časť pre diváka,“ vysvetlil organizátor kempov, Juraj Sopkuliak.

Všetci diváci a fanúšikovia tohto športu sú 12. – 13. septembra vítaní na ihrisku SOŠ stavebnej, na Nitrianskej 61 v Nových Zámkoch. Na čo sa môžeme tešiť? „ Bude sa konať štvrtý a zároveň posledný tréningový kemp slovenskej reprezentácie v americkom futbale, ktorého sa zúčastní viac ako 50 hráčov. V sobotu prebehnú individuálne drilly, potom 1on1, neskôr 7on7 a inštalácia playbooku. V nedeľu poobede prebehne simulovaný zápas,“ uviedol Juraj Sopkuliak.

Hráči rozoberajú video, učia sa playbook naspamäť

Boli sme zvedaví aj na to, ako taký tréningový kemp prebieha. „Hráči prídu na oba dni, striedajú sa v učebniach, kde rozoberajú video, učia sa playbook naspamäť alebo na ihrisku, kde sa hráči točia na kameru, hodnotia a neskôr sa urobí výber. Z celkového počtu okolo 70 hráčov sa vyberie 40, ktorí pocestujú do Basilej. Zároveň sa precvičuje playbook, čo je vlastne taký zoznam stratégií, ktoré musí každý hráč vedieť naspamäť,“ ozrejmil nám tento pojem.

Tréningový kemp slovenskej reprezentácie odštartoval 8. až 9. augusta 2015. „Toto je štvrtý a posledný kemp v Nových Zámkoch. Nasledujúci víkend cestujú hráči do Budapešti, kde budú mať spoločný tréning s maďarskou reprezentáciou,“ povedal.

Skutočne oddaný hráč

Zaujímavosťou, je že tréningového kempu sa zúčastňuje napríklad aj oddaný hráč futbalu až z Londýna, ktorý cestuje tisícky kilometrov, aby sa dostal na tréningy. „Tento chalan z Londýna je extrém, aj na svetové pomery. Máme aj jedného chalana z Ústí nad Labe (ČR) a zvyšok chalanov je zo Slovenska (Trnava, Bratislava, Košice, Nitra, Zvolen, Banská Bystrica, Žilina). Tím vedú šiesti tréneri z USA a jeden zo Slovenska (BA)," prezradil Juraj.

Ako pokračuje, celá táto príprava vyvrcholí 26. septembra 2015, kedy si naša reprezentácie zmeria svoje sily v kvalifikačnom zápase na ME proti Švajčiarom v Basilej. Ako vidí Juraj Sopkuliak šance nášho tímu? Sú dobre pripravení? „Máme talentovaných hráčov a máme na to, aby sme ich porazili, všetko však závisí od toho, ako sa chalani stihnú zohrať. Víťaz postupuje priamo na ME 2016, takže je to hop alebo trop,“ povedal. A ako dodal na záver, chalani by sa radi touto cestou poďakovali riaditeľovi SOŠ stavebnej, Štefanovi Szárazovi za to, že im vyšiel maximálne v ústrety.

Foto: FB Archív Americký futbal na Slovensku, FB Archív Americký futbal v Nových Zámkoch

Slovenská reprezentácia sa takto pripravuje v Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM