Palic Palic Kultúra

Premiéra Matičiarika: Vynášanie Moreny aj tance z Liptova

Poďte sa kultúrne vyžiť a vychutnajte si slovenský folklór. Novozámocký detský a mládežnícky súbor Matičiarik sa predvedie s premiérovým programom s názvom Priniesli sme vám radosť. Tance zo všakovakých kútov krajiny v sprievode ľudovej hudby si môže

Program štartuje v piatok o šiestej hodine večer v budove MO MS Nové Zámky. Uvidíte detské hry, ako napríklad Vynášanie moreny v podaní najmenších detí, ale aj tance z Horehronia, Liptova, či Šariša. Tešiť sa môžete ale aj na tanečné obrázky Na lúke, Zbojníci a podobne.

Zatancujú i staršie deti a svoje pridajú aj Vrtinôžky, skupina odrastených členiek súboru, ale aj mám našich detí. A to všetko v sprievode ľudovej hudby s jej sólovými vstupmi

Niečo o súbore:

Detský a mládežnícky folklórny súbor Matičiarik vznikol v roku 1993. Je nositeľom Ceny Pro Urbe a Ceny primátora Mesta Nové Zámky a pracuje pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Nových Zámkoch. Súbor vedie PaedDr. Jana Garajová. Súbor má svoju ľudovú hudbu, ktorú vedie Mgr. Peter Klimant.

V súbore sú deti vo veku od štyroch do šestnástich rokov. Práca s deťmi je zameraná na rozvoj detských hier, sólového a skupinového spevu, ako aj tancov z rôznych regiónov Slovenska.

Súbor pravidelne vystupuje na rôznych matičných, školských, mestských akciách. Zúčastnil sa na rôznych festivaloch: Veľká Lehota, Dulovce, Heľpa, Detva, Myjava, Terchová, Kolárovo, Maňa. Reprezentoval Slovenskú republiku v zahraničí: Švédsko, Maďarsko, Česko, Srbsko, Rakúsko. Súbor vystupoval aj v STV.

V roku 2009 sa súbor prezentoval s vianočným programom na poslednom zasadnutí NR SR a v roku 2010 koledoval s vianočným programom Od Ondreja do Troch kráľov prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, ktorý spolu s manželkou ocenil a pochválil deti aj rodičov, za prezentáciu a šírenie slovenského folklóru.

Cieľom súboru je pestovať vzťah detí k slovenskému ľudovému umeniu a vytvárať v nich vzťah k ľudovým tradíciám. Umelecká vedúca súboru je Alena Szombatiová. Malú skupinu vedie Elena Kešjarová za pomoci hudobného doprovodu Františka Melišku. Veľkú skupinu vedie Ing. Monika Szombatiová, Barbora Aghová a od septembra 2011 v spolupráci s ARS studiom SZUŠ Nitra aj Ľuboš Topor.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM