Anton Hrachovský Kultúra

Prekliatie ľudského tela na vlastné oči: Zoznámte sa s veľmi zvláštnymi ľuďmi

Ide o osoby, ktorých postihnutie bolo prekliatím, ale aj darom. Už onedlho ich budeme môcť vidieť v miestnom Múzeu Jána Thaina.

Ilustračný obrázok k článku Prekliatie ľudského tela na vlastné oči: Zoznámte sa s veľmi zvláštnymi ľuďmi
Zdroj: TASR

Od pradávna sa v našej spoločnosti vyskytovali jedinci svojim zovňajškom výrazne vystupujúci z davu. Spoločnosť sa ich stránila, ale zároveň ju priťahovali ich zvláštnosťami. Z postihnutia takých ľudí často pramenila neskutočná sila a odhodlanie vzoprieť sa osudu a predviesť okoliu svoj neobyčajný vzhľad ako dar, chceli byť rešpektovaní a uznávaní. Pracovali v cirkusoch a panoptikách, často krát sa naučili i neuveriteľným kúskom, ktorými ešte viac podnecovali zvedavosť návštevníkov.

Výstava je vďaka svojej téme unikátom

Novozámocké Múzeum Jána Thaina teraz prináša možnosť spoznať týchto výnimočných ľudí na vlastné oči. Môžete sa tešiť na ľudí s dvomi hlavami, dvomi tvárami, štyrmi očami, na niekoľko siamských dvojčiat alebo muža s vlčím syndrómom. Podľa dobových zdrojov umelci v petrohradskom antropologickom múzeu vytvorili 25 verných napodobenín z vosku, boli použité lekárske očné a zubné implantáty a do vosku vpichované pravé ľudské vlasy. Aj zásluhou toho pôsobia sochy dokonale živým dojmom.

„Keď sa povie ´výstava voskových figurín´, väčšine ľudí ako prvé napadne Múzeum Madame Tussauds. Teraz si občania budú môcť pozrieť takú menšiu – zvláštnejšiu verziu ´Madame Tussauds´,“ povedal Ján Tóth z Múzea Jána Thaina.

Koho uvidíme?

Z viacerých pozoruhodných ľudských osudov vyberáme:

  • Johnnyho Ecka, ktorý sa narodil bez nôh a preslávila ho rola vo filme Freaks z roku 1932
  • Clémentine Delait (1865–1939), ktorá sa pre svoju bradu stala známou ako ´Fúzatá dáma´
  • Najťažší známy človek na svete, ktorý v roku 1995 vážil 610 kg
  • Ženu, ktorá pomocou 22 operácií a šiestimi litrami fyziologického roztoku dosiahla hrudník s obvodom 180 cm
  • Billa Durksa, ktorý mal rázštep tváre a do medzery na koreni nosa si vložil tretie oko

Výstava sa koná v termíne od 13. do 19. februára 2017 denne od 9:00 do 18:00 vo výstavných priestoroch múzea na ulici M. R. Štefánika 58.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM