Anton Hrachovský Rôzne

Posunieme sa o niekoľko desaťročí späť: Nostalgická jazda začne v Nových Zámkoch

Jednou z udalostí, ktoré sa v našom meste udejú v roku 2017 bude i oprášenie historického vlaku. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na jazdu parným rušňom, ktorá ukáže ako sa cestovalo niekoľko desaťročí dozadu.

Ilustračný obrázok k článku Posunieme sa o niekoľko desaťročí späť: Nostalgická jazda začne v Nových Zámkoch
Zdroj: OZ Za troma mostami

Tento rok sa v Nových Zámkoch uskutoční odhalenie Pamätníka železničiarov (zrenovovaný 113-ročný parný rušeň 310.0123 na podstavci). Predpokladaný termín je stanovený na 3. júna 2017. Súčasťou tohoto slávnostného aktu bude i slávnostná nostalgická jazda parným rušňom na trati Nové Zámky – Komárno.

Nostalgická jazda parným rušňom sa uskutoční 4. júna 2017 parným rušňom 498.104 (vyrobený v roku 1954) a súpravou, v ktorej je zaradený aj reštauračný vozeň (vyrobený v roku 1976).

„Pred odchodom vlaku by mal byť samotný vlak požehnaný a uskutočniť by sa mala i modlitba, ktorú Vatikán uznal za oficiálnu. Po prvý raz odznela 16. decembra 1850 z úst ostrihomského arcibiskupa Jána Scitovszkého pri príležitosti jazdy prvého vlaku práve cez Nové Zámky,“ povedal František Daniel, predseda Občianskeho združenia Za troma mostami, ktoré toto podujatie organizuje. Okrem toho sa plánuje i vystúpenie cigánskej kapely, ktorá by mala zahrať ´Rákociho pochod´, ako bývalú raritu pri odchode a príchode osobných vlakov v Nových Zámkoch.

Za nápadom stojí čestný občan mesta

Za týmto skvelým nápadom a realizáciou plánovanej slávnostnej cesty stojí Občianske združenie Za troma mostami v Nových Zámkoch. Jeho predsedom je František Daniel‎ – historik a držiteľ Ceny mesta Pro Urbe 2015.

František Daniel bol po celý život zamestnaný na železnici, kde vykonával rôzne funkcie, ako kandidát rušňovodiča, kurič parných rušňov, opravár parných a motorových rušňov, inžinier pre opravy a prevádzku, inšpektor pre školenie rušňového personálu, vedúci prevádzky, technický námestník náčelníka Rušňového depa Nové Zámky či vedúci opravovne vozňov Štúrovo.

Popritom každoročne organizuje stretnutia k výročiu bombardovania Nových Zámkov počas 2. svetovej vojny, ekumenické omše či besedy na rôzne historické udalosti. Okrem iného zabezpečil i osadenie kríža na hromadnom hrobe obetí 2. svetovej vojny na cintoríne v Nových Zámkoch ale aj opravu a návrat sochy Sv. Ján Nepomuckého na Zúgov.

Zviesť sa môžete aj vy

V prípade záujmu o historickú jazdu na trati Nové Zámky sa môžete prihlásiť u Františka Daniela mailom na adrese ferida@centrum.sk alebo vo facebookovej skupine OZ Za troma mostami – Pamätník – NZ. Pri kapacite vlaku do 300 cestujúcich vychádza cena cestovného lístka zhruba na 9 eur. Platí sa vždy len za obsadené miesto, čiže napr. v prípade rodiča s dieťaťom na rukách sa platí len jeden lístok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM