Anton Hrachovský Samospráva

Poslanci schválili zásady odmeňovania: Koľko dostanú Čestní občania mesta a ďalší ocenení?

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve rozhodli novozámockí poslanci o zásadách udeľovania ocenení mesta Nové Zámky. Aké odmeny čakajú na ocenených po novom?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili zásady odmeňovania: Koľko dostanú Čestní občania mesta a ďalší ocenení?
Foto: Anton Hrachovský

Keďže niektoré zásady odmeňovania boli schválené ešte v roku 2000, bolo treba pristúpiť k ich novelizácii. Či už z dôvodu prechodu z koruny na euro alebo zmeny cien produktov a služieb na Slovensku. S návrhom na zmenu vystúpila vedúca organizačného odboru Erika Nagyová.

Kultúrna komisia ako aj Mestská rada odporučili predkladaný návrh schváliť. „Mestské zastupiteľstvo schvaľuje Zásady udeľovania ocenení mesta Nové Zámky s uvedenými zmenami,“ znelo konečné uznesenie mestských poslancov. Nové zásady nadobudli účinnosť od 02. júla 2016

Na schválenie bude po novom treba menej hlasov

Po novom bude pri hlasovaní o udeľovaní cien namiesto pôvodnej trojpätinovej väčšiny potrebný súhlas iba nadpolovičnej väčšiny poslancov. „Udeľovanie cien mesta je prejavom určitej vďaky a dôvery občanov voči navrhnutým kandidátom na ocenenie. Rozhodovať by mala podľa mňa väčšina všetkých mestských poslancov. Nadpolovičná väčšina by mala stačiť na to, aby sme sa vyhli situáciám, ktoré nastali už v minulosti, že niekto bol navrhnutý na cenu Čestného občana a neprešlo to. To bolo maximálne nepríjemné, až trápne,“ vysvetlil dôvod navrhovanej a neskôr aj schválenej zmeny poslanec Jaroslav Valent.

Poslanec Ivan Katona prišiel s návrhom, aby Čestní občania mesta mali možnosť využiť preukaz na bezplatné užívanie rekreačných služieb, ktoré poskytujú subjekty zriadené mestom. „Myslím si, že pokiaľ sa niekto zaslúži o rozvoj mesta v takom rozsahu, že mu bude udelené ocenenie Čestný občan mesta, mal by mať právo bezplatne využívať tieto služby. Nemyslím si, že takýchto občanov by bolo toľko, aby poskytovatelia týchto služieb utrpeli nejakú výraznú ujmu na tržbách,“ prehlásil Ivan Katona. Tento návrh bol schválený.

Odsúhlasené vyznamenania udeľované Mestom Nové Zámky

Nasledovné ocenenia sa budú udeľovať jednotlivcom alebo kolektívom, fyzickým alebo právnickým osobám, ktoré sa výraznou mierou zaslúžili o rozvoj mesta. Ocenenia môžu byť udelené aj významnej osobnosti, ktorá navštívi mesto alebo prejavuje kladný vzťah k mestu.

  • Čestný občan mesta Nové Zámky (preukaz, symbolický kľúč a listina o udelení ocenenia)
  • Cena mesta Nové Zámky PRO URBE (vecný dar – umelecké dielo, peňažná odmena vo výške 350 eur a pamätná listina)
  • Cena primátora mesta Nové Zámky (prvému novorodencovi – Novozámčanovi narodenému v príslušnom kalendárnom roku, vecný alebo peňažný dar v maximálnej hodnote 350 eur, pamätná listina)
  • Ocenenie ´In memoriam´ (vyhotovenie pamätnej tabule, busty alebo pomníka, pomenovania ulíc, námestí, verejných priestranstiev, pomenovania významnej verejnoprospešnej inštitúcie)
  • Odmeny a iné ocenenia (vecný dar alebo odmena maximálne v hodnote 350 eur)

Diskutabilná výška odmien

Proti navrhovaným výškam odmien vystúpil poslanec Martin Starzyk. Ten navrhol zvýšiť sumy pre ocenených na 1 000 euro. „Podávam návrh na uznesenie, aby sa výška odmien pre ocenených zdvihla. Keď už chceme niekoho oceniť, tak ho oceňme, ale nedávajme mu nejakých trápnych 350 euro,“ nechal sa počuť Starzyk.

„Ja som samozrejme veľmi rád, keď môžeme dať oceneným viac, ale nie som presvedčený o tom, že najlepším spôsobom oceňovania je dávať peňažné dary. Možno je to len môj subjektívny pocit, ale môže sa stať, že keď príde na svet novorodeniatko a dostane tisíc eur, tak sa k nemu z tejto sumy možno nedostane nič. Pokiaľ to bude zastabilizované tak, že peniaze dostane na vkladnú knižku, ktorú použije v 18 rokoch, to si viem predstaviť,“ vyslovil obavy primátor Otokar Klein. Starzykov návrh poslanci nakoniec neschválili a ostalo tak pri pôvodne navrhovaných výškach odmien.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM