Anton Hrachovský Kultúra

Porciunkula už o pár hodín: V Nových Zámkoch už vyrástlo pódium i stánky, FOTO

Tradičné novozámocké oslavy Porciunkula sú už doslova za dverami. Na novozámockom Hlavnom a Majzonovom námestí prebiehajú prípravy na tohtoročný jarmok.

Ilustračný obrázok k článku Porciunkula už o pár hodín: V Nových Zámkoch už vyrástlo pódium i stánky, FOTO
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Porciunkula bude prebiehať počas troch dní, od 27. do 29. júla, teda od štvrtka do soboty. Slávnostné otvorenie je na programe už dnes – vo štvrtok, na Hlavnom námestí, kde už od utorka prebiehajú prípravy a stavia sa pódium pre účinkujúcich. V piatok 28. júla pokračuje program vystúpeniami rôznych hudobných skupín. Ťahákom bude koncert speváčky Celeste Buckingham. V sobotu bude Park na Bernolákovom námestí patriť súťaži vo varení gulášu a Handmade trhu.

Vedenie mesta prichystalo pre tento ročník pestrý program, ktorého súčasťou budú hudobné a tanečné vystúpenia, predaj všakovakých tovarov a jedál, divadelné predstavenie, trh s ručne vyrobenými výrobkami či obľúbená súťaž vo varení gulášu.

Porciunkula patrí k najväčším sviatkom františkánov. Názov sviatku je totožný s názvom kostolíka Anjelskej Panny Márie na námestí Spoleto neďaleko Assisi. Tento kostol bol v minulosti nazývaný aj Porciunkula, či latinsky Portiuncula. Práve na mieste, na ktorom stojí, sa v roku 1216 pri modlitbe zjavil svätému Františkovi Ježiš so svojou matkou.

Prípravy na Porciunkulu 2017 v plnom prúde
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM