Viktória Botošová Rôzne Rôzne

Piatok trinásteho, pre niekoho všedný deň, pre iného horor: Ako sú na tom s poverami Novozámčania?

Nešťastný piatok 13? Niektorým ľuďom len pri vyslovení tohto dátumu prejdú zimomriavky po chrbte. Snáď žiadny iný deň v kalendári nie je opradený toľkými legendami ako práve piatok trinásteho. Jedni ho považujú za nešťastný, pre iných je to len obyčajný dátum. Ako ste na tom s poverami vy?

Ilustračný obrázok k článku Piatok trinásteho, pre niekoho všedný deň, pre iného horor: Ako sú na tom s poverami Novozámčania?
Zdroj: TASR

Pôvod povier o piatku trinásteho sa siaha do dávnej minulosti. Ide o piatok, ktorý pripadne na 13. deň v ktoromkoľvek mesiaci. Na základe povier sa považuje za nešťastný deň. Strach má z takéhoto piatku mnoho poverčivých ľudí, iní na povery neveria. Sú Novozámčania poverčiví?

Čierna mačka

„Ja na nešťastie v tento deň neverím. Myslím, že ide o bežný deň a nemá byť prečo nešťastný. Podľa mňa si to len ľudia vsugerujú, nakoľko majú obavy z tohto dňa, či sa im náhodou niečo zlé nestane – a vtedy to príde, lebo si to sami privolajú,“ vysvetľuje svoju teóriu študent Kamil.

Ťažké to majú u niektorých ľudí aj obyčajné čierne mačky. „Na povery verím. Stalo sa mi, že mi prebehla čierna mačka cez cestu a potom som ochorela. Nič vážne, ale predsa..“ hovorí o skúsenostiach predavačka Ľudmila.

Nešťastné číslo 13?

Pre niekoho je to zase číslo 13, ktoré evokuje nešťastie. „13. septembra som sa narodil, možno preto mám stále smolu,“ prezradil dôchodca Stanislav. Pre iných je 13 šťastným číslom. „13 sme mali s manželom svadbu. Dátum sme vybrali zámerne. Toto číslo pre mňa nie je nešťastné,“ povedala mamička Katka.

„Cestovali sme po Severnej Amerike a v hoteli, kde nebolo 13 poschodie ani izba s číslom 13. Jednoducho ju vynechali,“ spomína Silvia. Inú spomienku s týmto dňom má kamionista Jozef. „Viezol som pred pár rokmi deti do škôlky. Stalo sa to pred pár rokmi v piatok 13. Možno náhoda, no našťastie šlo len o menšiu kolíziu a nikomu sa nič nestalo.“

Každý sme iný. Niekto verí, iný nemusí, no mať prirodzený rešpekt pred takýmto dňom je zrejme bežné. Hlavne nečakajme dopredu, že sa nám stane niečo zlé. Ste aj vy poverčiví a bojíte sa, čo sa v tento deň stane? Dajte nám vedieť o vašich príhodách na našom FB.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM