Anton Hrachovský Šport

Peter Gelle bol po finále v Riu nahnevaný: Zradili ho husté riasy v dráhe

Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle obsadil v A-finále K1 na 1000 m na OH v Riu de Janeiro posledné ôsme miesto. Ako sám zhodnotil svoje vystúpenie?

Ilustračný obrázok k článku Peter Gelle bol po finále v Riu nahnevaný: Zradili ho husté riasy v dráhe
Zdroj: TASR

Zlatú medailu v najsilnejšie obsadenej disciplíne si vybojoval Španiel Marcus Walz s náskokom siedmich desatín sekundy pred Čechom Josefom Dostálom, bronz patrí Rusovi Romanovi Anoškinovi.

S hustými riasami v dráhe

Gelle (na snímke) štartoval vo finále na Lagoa Stadium v druhej dráhe a od úvodných metrov za súpermi výrazne zaostával. Z poslednej ôsmej pozície sa až do konca neodlepil. V polovici trate už strácal na portugalského lídra Fernanda Pimentu takmer sedem sekúnd a napokon mal v cieli na víťaza Walza časom 3:40,691 min priepastné, vyše deväťsekundové man­ko.

„Po 250 metroch bola úplne zanesená voda, plno listov a trávy, nemal som ani možnosť vykľučkovať. Hneď ako som narazil na listy, tak som cítil, že loď vyslovene zbrzdila. Aj psychicky ma to poznačilo. Ako som hovoril už predtým, pokiaľ budú riasy vo vode, ani ten najväčší favorit nemá šancu. Mal som ich na kormidle. Som veľmi sklamaný, celé štvorročné úsilie vyšlo nazmar,“ povedal po pretekoch Gelle, ktorý vyšiel z vody s trsom riasy a listov v ruke. Na breh vystúpil s nahnevaným výrazom a trsom rias v ruke. Stalo sa to, čoho sa obával už pred olympiádou.

Zverenec trénera Radovana Šimočka tak nevylepšil svoje olympijské maximum z OH 2012 v Londýne. Tam skončil šiesty v K4 na kilometri spoločne s Erikom Vlčekom, Martinom Jankovcom a Jurajom Tarrom a ôsmy v K2 na 1000 m po boku Erika Vlčeka. Po Londýne sa rozhodol venovať sa singlovej kariére.

Organizátori to nezvládli

Čoskoro 32-ročný slovenský reprezentant si vyskúšal olympijský kanál na štadióne Lagoa prvýkrát tesne pred hrami. Predtým o ňom iba počul a neboli to najlepšie správy. „Údajne je tam veľa rias, čo je práve pre náš šport veľké obmedzenie. Dúfam, že ma organizátori pozitívne prekvapia,“ povedal ešte pred odletom.

No neprekvapili. V utorňajšom A-finále K1 na 1000 m obsadil posledné miesto. Trúfal si na viac, no približne po 250 metroch sa zamotal do vodného porastu a nabral stratu, ktorú už nedokázal zmazať. „Zaseklo sa mi to na kormidle. Hneď, ako som tým prešiel, vedel som, že to tam mám, lebo až so mnou ‚cuklo‘. Snažil som sa, ale nedalo sa s tým pohnúť,“ povedal zverenec trénera Radovana Šimočka.

Gelle odštartoval vo finále v druhej dráhe a po prvom úseku za súpermi výrazne zaostával. Z poslednej ôsmej pozície sa až do konca neodlepil. „Voda bola úplne zanesená a nemal som ani možnosť vykľučkovať. Najhoršie je, že počas tréningov a keď som si pred štartom prešiel trať, nič som nezbadal. Teraz tam toho bolo plno,“ pokračoval.

Veľké finálové sklamanie

Po finále tak uňho zavládlo veľké sklamanie a zároveň aj roztrpčenie nad organizáciou. „Toto by sa nemalo stávať. Štyri roky práce sú ‚v prdeli‘. Som veľmi sklamaný. Veril som si určite na viac. Nevadí, keby som skončil aj ôsmy, ale tak, že by som naozaj vedel, že som na lepšie umiestnenie nemal.“

Gelle tak nevylepšil svoje olympijské maximum z OH 2012 v Londýne kde skončil šiesty v K4 na kilometri spoločne s Erikom Vlčekom, Martinom Jankovcom a Jurajom Tarrom a ôsmy v K2 na 1000 m po boku Erika Vlčeka. Dúfa, že sa mu to podarí o ďalšie štyri roky.

Napriek nevydarenému finále sme veľmi radi, že sme v Riu mohli opäť vidieť medzi najlepšími na svete rodeného Novozámčana. Blahoželáme k skvelej reprezentácii.

muži – K1 1000 m
A-finále: 1. Marcus Walz (Šp.) 3:31,45 min, 2. Josef Dostál (ČR) +0,70, 3. Roman Anoškin (Rus.) +1,92, 4. Murray Stewart (Austr.) +2,29, 5. Fernando Pimenta (Port.) +3,90, 6. Rene Holten (Dán.) +5,39, 7. Max Hoff (Nem.) +6,13, 8. Peter GELLE (SR) +9,24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM